Nätverk mot älgskador belönades med Guldyxan

Varför blir det aldrig lagom mycket älg i svenska skogar?

Jonas Martén gjorde mer än att fundera på saken. Han startade ett nätverk mot viltskador för att lösa problemet.

För det fick han priset Guldyxan.

 

Viltbetning på unga tallar är ett av skogsbrukets större problem. Jonas Martén är entreprenör och skogsägare i Överkalix. Han blev mer och mer upprörd över att älgplågan inte får en långsiktig lösning.

– Markägarna har ofta både skogen och jakträtten. Det borde inte vara några problem att hålla viltstammen på en stabil och lagom nivå, säger han.

Men den enkla lösningen visade sig kräva hårt arbete. I sin skogsmaskin funderade han på lösningen och insåg att det handlade om lobbying. Han kontaktade likasinnade och engagerade sig i LRF.

– Jonas har tagit tag i en väldigt viktig fråga för landets skogsägare, konstaterade Jan-Olof Torstensson från LRF Skogsägarna vid prisutdelningen.

Nätverket fick långsamt plats i olika beslutade församlingar, t ex lokala samrådgrupper, och har börjat få gehör för sina synpunkter. De stora skogsägarna i norr som Sveaskog och SCA har beslutat öka avskjutningen av älg.

– Vi har inte sett resultatet i markerna än, men det kommer förhoppningsvis till vintern, säger Jonas Martén.

Men han och nätverket nöjer sig inte med ökad avskjutning. Det är en kortsiktig lösning som leder till att stammen minskar så mycket att man slappnar av och sedan växer stammen igen. Vad som krävs är ett långsiktigt arbete där man håller älgstammen för en lagom nivå.

För sitt engagerade arbete i Nätverket mot viltskador belönades Jonas Martén med priset Guldyxan på mässan SkogsElmia 26 maj. Bakom priset står tidningen SkogsLand, LRF och Elmia.

Publicerad
2011-05-26
Bilder
Jonas Martén (t v) belönades med Guldyxan för sitt arbete mot viltskador, Till höger Jan-Olof Torstensson från LRF Skogsägarna.