Liten skördare med vattentät dator

– Vi har redan sålt tio maskiner i Finland. Sverige brukar vara öppnare för nyheter och det bekräftar responden här på SkogsElmia.

Det säger Niiles Airola, vd för den finska skogsmaskintillverkaren Usewood.

Usewood var en av flera utställare av den senaste trenden i skogen, små proffsmaskiner. Deras bidrag är en midjestyrd skördare, avsedd för röjning och gallring.

Mässbesökarna kunde konstatera att skördaren Usewood Pro har mycket gemensamt med större skogsmaskiner. Ingen veckad plåt utan rejäla balkar och komponenter som tål tuffa tag.

– Det här är en maskin byggd för att köras yrkesmässigt, säger Niiles Airola.

En liten besvikelse var att skördaren som visades på mässan var utrustad med ett klippaggregat. Sådant finns sedan länge på andra maskiner i den här storleksklassen. Usewood har även utvecklat riktiga skördaraggregat med inbyggd mätutrustning, men det fanns inget framme att visa på mässan.

Däremot fanns skördardatorn på plats i förarhytten. Eftersom maskinen i grundutförande har öppen hytt, är det en vattentät industri-PC. Dess grundfunktion är att fungera som navigator och visa en karta för skördaren och sedan kan den kompletteras med andra program och funktioner.

– Svenskar brukar vara mer öppna för nyheter än vad vi är i Finland. Därför har vi stora förhoppningar och responsen på mässan har varit mycket positiv, säger Niiles Airola.

Publicerad
2011-05-26
Bilder
– Skördardatorn i miniskördaren är en vattentät industri-PC, berättar Niiles Airola.
Intresset var stort för små skogsmaskiner på SkogsElmia. Här finska Usewood Pro som visades för första gången utanför Finland.