Lim och sand slår ut snytbaggen

Snytbaggen kommer att få stora problem nästa år.

– Nästa år kan en tredjedel av plantorna i riskområdena vara effektivt skyddade, säger Malin Persson på BCC, som utvecklat den utrustning som används för att behandla plantorna.

Metoden heter Conniflex och rättigheterna ägs av Sveaskog. Förra året började deras dotterbolag Svenska Skogsplantor att leverera täckrotsplantor av gran med detta skydd.

– Till hösten finns fyra behandlingslinjer i Sverige med en behandlingskapacitet på 45-50 miljoner plantor. Man räknar med att 100-150 miljoner plantor finns i områden med risk för barkborreangrepp, säger Malin Persson.

Conniflexbehandlingen är helt fri från giftiga kemikalier. Det är ett mekaniskt skydd som hindrar barkborren från att gnaga på plantorna.

I första steget sprids ett lim på två tredjedelar av stammen. Därefter mjukblästras stammen med sand som fastnar i limmer. När limmet torkar har plantan en rustning som töjer sig när plantan växer och försvinner av sig själv efter ett par år, då snytbaggen inte längre kan göra någon större skada.

Fördelarna är att man slipper efterbehandla plantorna i fält, vilket ofta krävs vid behandling med insektsgifter. Dessutom är skogsägare inte så intresserade av att hantera giftbehandlade plantor, inte minst eftersom plantering ofta är en familjesyssla där barnen är med.

– Vi har fått enorm respons här på mässan. Det är många som kommit in och berättat om hur bra det fungerade förra säsongen och ännu fler som beklagat att de inte fick tag i behandlade plantor till denna säsong, säger Malin Persson.

Till nästa säsong så ska tillgången vara betydligt bättre. Svenska Skogsplantor startar nu sin tredje behandlingslinje och Bergvik börjar Conniflex-behandla granplantor till hösten.

Publicerad
2011-05-28
Bilder
– Till nästa säsong så är tillgången bättre på Conniflexbehandlade plantor, säger Malin Persson på BCC som nu har installerat fyra anläggningar i Sverige.
Plantorna skyddas med en rustning av lim och sand.