Första Golden Logger kör inte skogsmaskin

Årets skogsentreprenör, belönad med utmärkelsen Golden Logger, arbetar inte i skogen.

Han reparerar maskinerna, hon sköter administrationen.

– Vi har 15 anställda, fyra skördare och tre skotare, berättade Mikael och Lena Olsson från Sala vid prisutdelningen på SkogsElmia.

 

Det var första gången priset Golden Logger delades ut. Priset är instiftat av Swedbank, Skogforsk och Elmia. Syftet är att premiera nytänkande och lyfta fram att det finns en hel del entreprenörsföretag som är lönsamma och där de anställda trivs. Kort sagt framtidsföretag.

Det första priset gick till BS Skogsentreprenad AB i Sala. Det är på ett sätt en traditionell skogsentreprenör som kör för uppdragsgivare som Stora Enso, Mellanskog, Uppsala universitet och Uppsala stift.

Skillnaden är att företagsledningen inte kör maskiner. Företaget har en egen verkstad och nöjer sig inte med att reparera sina egna maskiner. Man är även serviceställe för Eco Log skogsmaskiner. Och det är företagsledaren som reparerar.

Upplägget tillkom för att garantera högsta tillgänglighet och att man även reparerar åt kollegerna ger en beläggning som säkerställer att verkstaden har de resurser som krävs.

Att strategin är lyckad visar företagets bokslut. Verksamheten drivs med långsiktigt god lönsamhet och man har lyckats bygga upp en ekonomisk buffert som ger trygghet och muskler.

På plats vid prisutdelningen fanns även paret Olssons lokala bankkontakt, Karl Pettersson från Sala Sparbank. Han är ansvarig för jord- och skogsbrukskunder. Vad är det som skiljer BS Skogsentreprenad från andra.

– Det finns en långsiktig strategi och det ger resultat, säger han.

Det var också skälet till att Lena, Mikael och deras gemensamma företag blev den första mottagaren av Golden Logger. Priset är, förutom äran, en resa till Tyskland och skogsmässan KWF 2012.

Frågan är om två skickliga och engagerade entreprenörer klarar av att vara borta i flera dagar från verksamheten.

– Inga problem, verksamheten rullar även om inte vi är där varenda dag, svarar Lena.

Vilket är ytterligare ett tecken på att strategin fungerar, till glädje för såväl ägare som anställda.

Publicerad
2011-05-27
Bilder
Pristagarna Mikael och Lena Olsson omgivna av Karl Pettersson, Sala Sparbank (t v) och Magnus Hammar, Swedbank.
Linda Isaksson delade ut den första Golden Logger på SkogsElmia, till en nytänkande skogsentreprenör, BS Skogsentreprenad och deras ägare Mikael och Lena Olsson.