Dokumenterar skogen med modellflygplan

När besökarna på SkogsElmia såg Skogsstyrelsen kamerabestyckade modellflygplan, var första frågan om den skulle användas för att spionera på skogsägarna.

– Nej, den täcker ett för litet område och passar inte för det, svarar föraren Lars Björk.

Det lilla flygplanet är utvecklat av SmartPlanes i Skellefteå och Skogsstyrelsen har köpt ett exemplar som används för att fotodokumentera bland annat skogar, på uppdrag av fastighetsägare och andra.

– Bilderna blir fantastiskt bra med en upplösning på fem centimeter. Dessutom samlar flygplanet in höjdinformation så att det går att skapa tredimensionella bilder, säger Lars Björk.

Det lilla flygplanet är ingen leksak, långt därifrån. Den är en del i ett avancerat datorsystem. Föraren flyger upp den på hundra meters höjd och sedan tar autopiloten över. Planet flyger efter en förutbestämd rutt och dokumenterar det aktuella området.

Motsvarande fotografering har tidigare gjorts med t ex helikopter, till kostnader som avskräckt mången skogsägare från att skaffa sig bästa möjliga information för t ex skogsbruksplaner, dokumentation av angrepp från skadedjur och vägplanering.

Med modellflygplanet, eller UAS, unmanned areal system som det heter bland proffsen, blir kostnaden avsevärt lägre och hela jobbet går snabbare.

Publicerad
2011-05-28
Bilder
Piloten Lars Björk och det kamerabestyckade flygplan som Skogsstyrelsen använder för dokumentation.