Trojansk Timber AB smugglar in jämställdheten

Det man inte har i kroppen får man ha i huvudet

På årets SkogsElmia kommer du att finna ett inslag som sticker ut en aning. Elmia har nämligen gett det kreativa jämställdhetsföretaget Add Gender i uppgift att undersöka den skogliga jämställdheten, för att sedan lyfta frågan bland årets besökare. De bestämde sig i sin tur för att byta skepnad och bli skogsentreprenörer i form av företaget: Trojansk Timber AB, jämställdhet och skog i ett.

Trojansk TimberFör att göra detta på bästa sätt är det förstås av stor vikt att verkligen utgå från de behov som finns inom skogsbruket. Så Add Gender påbörjade research, men inte på vilket sätt som helst. Med en trojansk häst smugglar de sig in på olika platser för att ta reda på vad företagen, entreprenörerna och skolorna egentligen behöver hjälp med. Deras resa blir till filmer som ska visas på SkogsElmia i sin helhet och släppas i kortversioner inför mässan. Bland annat via SkogsElmias Facebook-sida, så håll utkik! För Jenny Claesson och Pernilla Karlsson, som har tagit sig an uppgiften från Add Genders sida, har det blivit en resa genom deras egna fördomar om skogen.

De åkte med den trojanska hästen till SLU i Skinnskatteberg och frågade vilka jämställdhetsutmaningar man såg i skogen från utbildningssidan. På SLU undrade de främst varför kvinnorna inte söker sig till skogen i lika stor utsträckning som män. Ännu mer konfunderade var de över varför många av de kvinnor som genomför en utbildning försvinner från branschen. Då tog Trojansk Timber AB, Add Genders alterego, sin häst och gav sig ut i skogen. Här träffade de Anna A Utter som trots sin bindvävssjukdom och sina knappa 50 kilo kör skogsmaskin. Hon menar att skogen är en speciell arbetsplats som inte passar alla. Precis som att kontorsarbete inte heller passar alla.

”Det är få kvinnor i skogen och då märks det när en kvinna försvinner, medan även många män försvinner efter utbildningen. Kvar blir de kvinnor och män som älskar att jobba i skogen, för dem finns inget annat alternativ. De måste bli fler.” Säger Anna.

Trojansk Timber AB lärde sig även av Anna A Utter att det man inte har i kroppen, det får man ha i huvudet.

Efter besöket i skogen bar det av till de fina kvarteren inne i huvudstaden. Trojansk Timber AB bjöd självaste Landsbygdsministern Eskil Erlandsson på prickigkorvmacka och varm choklad och frågade vad han ansåg om den skogliga jämställdheten. Det visade sig att Regeringen har släppt en jämställdhetsstrategi för skogen, i den kan man läsa om högt ställda krav på både företag och skolor. Dessutom menar Eskil att ur konkurrenssynpunkt så är det bråttom om Sverige ska behålla sin position, han föreslog att nästa anhalt blir skogsföretagen. Alla besök av Trojansk Timber AB ska som sagt bli filmer som mässbesökarna kommer att få se och diskutera kring.

Fakta om Regeringens skogsstrategi:

Vision: Kvinnor och män ska ha lika förutsättningar, rättigheter och möjligheter att arbeta inom skogsbrukssektorn samt vara aktiva skogsägare.
Mål för jämställdhetsarbetet i skogsbrukssektorn:
Utbildning: De skogliga utbildningarna, från gymnasieutbildning till forskarutbildning, är attraktiva utbildningar att söka och verka inom för både kvinnor och män.

Arbetsliv: Företag och en del av offentlig sektor som verkar inom skogsbrukssektorn är attraktiva arbetsplatser för både kvinnor och män, där det finns möjlighet att göra karriär på lika villkor.

Enskilt skogsägande: Att vara aktiv skogsägare ska vara lika självklart för kvinnor som män och bemötande ska ske på lika villkor för kvinnor och män.

Några av åtgärderna: Ett jämställdhetsintegrerat skogligt basår införs. Integrera ett jämställdhetsperspektiv i företagens strategiska styrdokument.

BILDEN: Jenny Claesson och Pernilla Karlsson, på bilden tillsammans med landsbygdsminister Eskil Erlandsson, finns också på plats på mässan. Foto: Anders Lönegård

Teasers!