Nordens ledande skogsmässa

Om mässan -SkogsElmia

SkogsElmia är skogmässan med skogsägandet i fokus. Mötesplatsen där du hittar produkter och tjänster för hela kedjan från frö till inmätning.

Under några intensiva och underhållande dagar kan du testa och provköra nyheter, förbereda investeringsbeslut och knyta intressanta kontakter. SkogsElmia arrangeras självklart utomhus - i skogarna vid Bratteborg, 30 km söder om Jönköping. Här är lite av innehållet under 2019 års mässa.  

 

Mindre skogsmaskiner

Flera tillverkare av mindre skogsmaskiner har nyheter på gång. Kranman kommer med en skördare som riktar sig till skogsägare. Utbudet av riktigt bra maskiner för skogsägaren eller den nischade entreprenören har aldrig varit större. Teknik som tidigare bara funnits på professionella skogsmaskiner kommer nu även på skogsvagnar och skogstraktorer.

Motorsågar

Nyheter med riktigt mycket klös finns också bland motorsågarna. Stihl har ny motorsåg med elektronisk bränsleinsprutning och Stihl Timbersports finns på plats med uppvisning. Husqvarna har två nya 50 cc motorsågar med en ny design och konstruktion. Det är 60 år efter lanseringen av deras allra första såg. Husqvarna har även en ännu hemlig lansering som kommer på mässan. 

Nyheter bland motorsågarna - Sthil och Husqvarna

 

Rätt utrustning mot Granbarkborrar

Granbarkborrarna gynnades av värmen och alla torkstressade träd under rekordsommaren 2018. Stora delar av Götaland och Svealand har av Skogsstyrelsen utsetts till bekämpningsområde mot granbarkborrar. Nu är det läge att se till att du har bra utrustning för att kunna ta hand om vindfällen, torkstressade träd och annat yngelmaterial för barkborrarna.

 

Skogsbrandsbekämpning

En annan effekt av den varma, torra sommaren blev skogsbränder i en omfattning vi inte haft i modern tid. MSB och räddningstjänsten kommer till SkogsElmia och demonstrerar bland annat skogsbrandsdepåer och högkapacitetspumpar.

 

Småskaliga sågverk

Ett rejält utbud av småskaliga sågverk och annan träförädlingsutrustning och inspiration kommer att finnas på plats för alla med verksamhetslust.

 

Digitalisering och automatisering 

Digitaliseringen blir alltmer påtaglig och flera nya tjänster och möjligheter kommer att demonstreras. Aldrig förut har det varit så snabbt och enkelt att samla, tolka och använda skogliga data.

Inom virkesmätningen har utvecklingen gått snabbt med bildtolkning, fjärrmätning och automatisering. Den första augusti införs ny kvalitetsbedömning för massaved. Kom och se den senaste tekniken och bli uppdaterad på reglerna!

 

Drönare, drönare, drönare

I Drone Zone kommer man att kunna se vilken information om skogen drönare kan tillföra med kameror och sensorer. Man kommer även att kunna köpa sig en egen drönare. Elmia använder drönarbild över mässområdet i arbetet och det finns även nya möjligheter att få ytterligare information om skogen och de enskilda träden från bildmaterialet. Vi har data som höjd och position för alla 47 000 träd på mässområdet.

Drönare

 

Tävlingar och prisutdelningar

SkogsElmia Innovation Award är en ny utmärkelse för att lyfta fram ny teknik i skogsbruket. Det är många spännande produkter anmälda som kommer att presenteras på mässan. Hela skogsbruket finns representerat i de anmälda bidragen, från föryngring via handredskap och spännande teknik för skogsmaskiner, ända till logistik och hantering av virket.

The Silviculture Award är ytterligare en ny utmärkelse. Det är många entreprenörer och företag som arbetar hårt och gör fantastiska insatser för skogsbruket, nu vill vi lyfta fram duktiga skogsvårdare.

The Golden Logger och Guldyxan är andra utmärkelser som likt tidigare år återkommer. Guldyxan kommer i år att gå till en skogsägare som även är mångbrukare.

För alla Elmias mässor under hela 2019 är det en ny tävling, ”Årets monter”. Detta är ett koncept som är tänkt att ytterligare inspirera och sporra alla våra utställare att göra ett riktigt bra mässdeltagande, både för sin egen och för besökarnas skull. Det är tre delar i tävlingen, årets publikdragare, årets nytänkare och årets hållbarhetstänk. Vi hoppas självklart på vinnare just på SkogsElmia, särskilt hållbarhetspriset finns det ju goda grunder möjligheter att ro hem i skogen. Bra priser utlovas.

 

Bioenergi

Sverige är världsledande inom bioenergi. Till SkogsElmia kommer en rejäl uppställning av flishuggar och annat som möjliggör ett effektivt utnyttjande av skogsbränsle. Utrustning i toppklass för vedhantering och värmepannor finns så klart även på plats.

Skotar SM

Skogsentreprenörerna arrangerar Skotar SM, kom och titta på de skickligaste förarna i landet.

 

Äldre skogsmaskiner

Skogens veteraner kommer att visa och köra med äldre skogsmaskiner och visar även annan utrustning som man använt i skogsbruket.

 

Lär dig mer - mini seminarier

Vid press-center kommer vi att ha ”Event Tent” med många olika korta presentationer om intressanta produkter och skogsbruk. Bland annat kommer LRF-konsult att presentera på temat framtidens skogsägande. Återkommer med mer detaljerat program.

 

Smarrig mat

Elmia har även ny restauratör som nu laddar upp för att servera utmärkt mat av lokalproducerade råvaror med regional prägel på smakerna.

Till årets mässa ser vi över lösningar för att förbättra parkeringar, logistik och infrastruktur. Bland annat satsar vi på att bygga ut wifi längs småskaliga slingan. Bussparkeringen flyttar vi tillbaka till området utanför entrén där det har fungerat bra många år.

Varmt välkommen till hela skogsbrukets mötesplats, SkogsElmia. 

Håll dig uppdaterad! Registrera dig för våra nyhetsbrev här!