Mässnyheter

21 mars har av FN förklarats som den internationella skogsdagen då man på olika sätt världen runt uppmärksammar skogens betydelse för människan. I år är temat för dagen skog och vatten. Det här vill vi på SkogsElmia uppmärksamma.

21 mars 2016 Läs mer

Marknaden för skogsmaskiner i Sverige minskar. Det visar en genomgång av de senaste sex årens registreringar av skotare. Minskningen är i genomsnitt 16 procent.

Terri fortsätter att utveckla sina små, smidiga skogsmaskiner som lätt tar sig fram i skogen utan att skada marken. Den ökade efterfrågan märktes på SkogsElmia 2015.

09 juni 2015 Läs mer

Att avverka med hygge eller inte är en komplex fråga som många vill veta mer om. Många besökare på SkogsElmia 2015 passade på att gå på tur i skogen med forskningsinstitutet Skogforsk för att se och höra om fördelar och nackdelar.

08 juni 2015 Läs mer

En gammal Volvo BM gjorde succé när Farma marknadsförde drivning på huggarvagn på SkogsElmia 2015. Buster var med för att agera draghjälp till Farmas nya T9-vagn med 4WD.

07 juni 2015 Läs mer

Skillereds Mekaniska visade en nyhet för 2016 på SkogsElmia 2015. Deras Boggieflex är en utrustning för att kunna variera bredden på sin skogsvagn, variabel spårvidd och lastbredd på samma ram.

07 juni 2015 Läs mer

Den nya generationen skogsägare tar greppet om skötseln av sina egna skogar. Deras mål är mer än avkastning. Minst lika viktigt är att skogen brukas på ett långsiktigt och miljöanpassat sätt. Det märktes tydligt på besökare och hos utställarna på årets SkogsElmia.

06 juni 2015 Läs mer

Pewag, en österrikisk tillverkare av slirskydd, valde att förlägga världspremiären av sina nya band till skogsmaskiner till SkogsElmia.

Skogen innehåller mer än träd och blåbär. Här döljer sig även fornminnen.

Det informerade Riksantikvarieämbetet om på SkogsElmia, med hjälp av en äkta flinthuggare.

Ponsses nya hytt med aktiv nivellering skapade stort intresse bland skogens entreprenörer på SkogsElmia.

– Intresset är stort från entreprenörerna, säger Carl-Henrik Hammar, nybliven VD för Ponsse i Sverige.

Christer Arvidsson från värmländska Gunnarskog vann med minsta möjliga marginal skotartävlingen Bästa Mästare på SkogsElmia.

– Det där var onödigt spännande, var hans kommentar efter att domarna konfererat och utsett honom till segrare.

06 juni 2015 Läs mer

Fredrik Karlsson från Sörsjön norr om Sälen är årets svenska mästare i motorsågskörning. Han vann finalen hos Champs of Logging på SkogsElmia 2015.

06 juni 2015 Läs mer

Danske Bank lockade med en tävling där rätt svar inte kommer förrän i höst. Alla som ville och vågade fick vara med och gissa hur det går med ekonomin i år och ta chansen att bli Årets Skogsanalytiker. 

06 juni 2015 Läs mer

Svensk mästare i motorsågning 2015: Fredrik Karlsson från Sörsjön norr om Sälen.

Det sista han gjorde på jobbet vid Malugns Elnät innan han reste till tävlingen var att röja en kraftledningsgata med motorsåg efter en storm.

Även kärlek och romantik flödar bland skogsmaskinerna på SkogsElmia 2015. I Ponsses monter blev det till och med ett frieri när Ponsse-föraren Johan Dalslätt slog till och friade till sin sambo Therese Gunnarsson. 

06 juni 2015 Läs mer

En pressad flismarknad driver på innovationerna.
På SkogsElmia presenterades flera innovativa lösningar för sänkta kostnader.
En av dem var en nyskapande flishuggare från amerikanske CBI.

Det varma klimatet de senaste åren har pressat flisbranschen. Men det har också drivit på utvecklingen mot nya flexibla och kostnadseffektiva produkter. Flera sådana visades upp på SkogsElmia 2015.

06 juni 2015 Läs mer

Vimek lanserar en uppgraderad maskinpark med många nyheter på SkogsElmia. Vimek presenterar på mässan också en helt nyutvecklad förarsimulator för sina skogsmaskiner.  

06 juni 2015 Läs mer

Tänk att förutom värme kunna producera el av egen ved. Drömmen ser ut att kunna uppfyllas i ett forskningsprojekt vid universitetet i Dresden, Tyskland.

Bakom projektet står Ala-Talkkari, en finsk tillverkare av värmeanläggningar för biobränsle. Företagets mest kända produkt är kompletta anläggningar i containrar som bara lyfts på plats.

06 juni 2015 Läs mer

Forskningsinstitutet SkogForsk arbetar mycket med forskning om markskador. På SkogsElmia 2015 visar de olika digitala hjälpmedel som kan underlätta arbetet för skogsägare.

06 juni 2015 Läs mer

Skogen är en bransch med många framtidsyrken. Intresset för att jobba i skogen är också på stark uppgång. Det märks på Stora Segerstad Naturbrukscentrum, som får allt fler sökande och nu också bygger ut skolan. De är på SkogsElmia för att berätta om sina utbildningar, och det är många som stannar till och vill veta mer. 

På SkogsElmia hittar man det mesta i maskinväg och det görs både stora affärer och investeringar. Men det är också full fart på köp av det mindre slaget, kläder och prylar för skogslivet.

06 juni 2015 Läs mer

Woodtiger AB har arbetat mycket med design och detaljer. Deras världsunika hybriddrivna skotare Woodtiger GK30, som har världspremiär på SkogsElmia 2015,  är genomtänkt in i minsta detalj, berättar Åke Johansson, ägare till Woodtiger AB.

06 juni 2015 Läs mer

Milda vintrar och mjuka marker följs åt. Men det finns bra hjälpmedel för att rädda skogsmiljön. Lillevrå Såg AB säljer skogsmattor på SkogsElmia 2015.

06 juni 2015 Läs mer

Vem är Bästa Mästaren på att köra skotare? På SkogsElmia möts alla vinnarna sedan mästerskapet började. En uppvisning i precision och snabbhet i kombination, yrkesskicklighet med kranföring i minsta detalj.

05 juni 2015 Läs mer

Här är skördaraggregatet som förvandlar traktorer och grävmaskiner till rullande vedfabriker.

Tamtron AB har med sig en nyhet som de redan ser kommer att bli en succé när den börjar produceras och säljas i höst – en ny kranvåg med trådlös överföring. 

Finska Sampo Rosenlew är specialister på skörd. I lantbruket och i skogen.

På SkogsElmia presenterades deras första skotare någonsin.

Forskningsinstitutet SkogForsk visar både hjälpmedel och praktiska exempel på skogsskötsel på flera olika stationer på slingan runt på SkogsElmia 2015.

05 juni 2015 Läs mer

– Årets SkogsElmia är ett trendbrott. Nu kommer skogsbolagen och deras entreprenörer.
Magnus Wallin är grundare av skogsmaskintillverkaren Malwa, som tillverkar små maskiner för professionell användning.

En av de mest uppmärksammade skogsmaskinerna på årets SkogsElmia tillverkades 1957, för 58 år sedan.
– Det är var den allra första serietillverkade skogsmaskinen, berättar K-G Lindquist som representerade Källhults Bygdegård.

På SkogsElmia för åtta år sedan gjorde den tjeckiska skogsmaskintillverkaren Novotny ett försök att komma in på den svenska marknaden.
Det gick sådär.
– Nu finns efterfrågan på mindre skotare, säger Thomas Fransson hos den svenska representanten Fröseke Industriservice.

Valtra tillverkade tidigare en jordbrukstraktor med midjestyrning, X-traktorn.

Den slutade tillverkas för 7-8 år sedan.

På SkogsElmia återlanserades den i förbättrad version.

Högläggning är ingen okänd metod för skogsägarna i södra Sverige.

– Principen hade de helt klart för sig, konstaterar Anders Ekberg på Bracke Forest som demonstrerade metoden under SkogsElmia.

De små skogsmaskinerna blir allt mer lika sina stora förebilder.

Datorstöd, rymliga hytter med god arbetsmiljö. På SkogsElmia presenterade Vimek ovanpå det en professionell skördarsimulator.

En svensk klassiker i skogen fick nytt liv på SkogsElmia.

Det handlar om Järnhästen, ett bandgående fordon som sedan 31 år används för att flytta timmer och älgar.

– En norsk kund föreslog att vi skulle förbättra den med flyttbart redskapsfäste, berättar Dick Henriksson hos tillverkaren Lennartsfors.

Finska Sampo Rosenlew har tillverkat skördare för lantbruk och skog i flera år. Nu har de slagit till och tagit fram sin allra första skotare, FR 28, som fick sin världspremiär på SkogsElmia 2015. I samarbete med JPS Teknik AB har de också tagit fram ett nytt aggregat till sin miniskördare, som också fick premiär på SkogsElmia.

05 juni 2015 Läs mer

Med interaktiva glasögon kan framtidens skogsbruk bli ännu mer aktivt. Sydved visar i sin monter på SkogsElmia 2015 i samarbete med Penny AB, som utvecklat C Wear Interactive Glasses, en demoversion kopplad till Sydveds mobilapp med bland annat funktioner och möjligheter för skogsbruksplanering, gallring, avverkning, uppmätning och positionering av olika objekt direkt på kartan - i glasögonen.

Augmented reality - förstärkt verklighet - passar perfekt för skogen, säger Daniel Fellenius, informationschef på Sydved, och Erik Lundström, grundare och vd för Penny AB

05 juni 2015 Läs mer

Woodtiger GJ30 är världens första hybriddrivna skotare. Den mötte sin publik för världspremiär på SkogsElmia 2015.

05 juni 2015 Läs mer

Ponsse har uppgraderat sin 2015-serie i allt från motorteknik och hydraulik till design och ergonomi. På SkogsElmia 2015 visar de sitt nya hyttfjädringssystem ActiveFrame på sin Ponsse Buffalo.

05 juni 2015 Läs mer

Malwa fortsätter att utveckla små, kompakta maskiner för effektivt skogsbruk. På SkogsElmia 2015 visar de flera av sina modeller i 560-serien. De små skogsmaskinerna är helt enkelt stora framtidsvinnare, förklarar Magnus Wallin, affärsutvecklingschef och grundare av företaget.  

04 juni 2015 Läs mer

Skogsentreprenören Olle Olsson med företaget Röjdåfors Skogs AB är årets Golden Logger. Han fick priset på skogens branschmässa SkogsElmia.

En av hemligheterna är att merparten av personalen arbetar i ett skift.

En eldsjäl som alltid tar tillfället i akt att lyfta skogens vatten.

Det är Camilla Logarn, skogsägare från Värends Nöbbele i Småland, som fick ta emot Guldyxan på SkogsElmia.

Sveriges skogar är under snabb digitalisering.

På skogsElmia presenterades flera lösningar för digitala skogsbruksplaner.

– Det här är något som våra medlemmar har efterlyst, säger Markus Steen som är utvecklare på Södra.

Woodtiger är en hybridskotare av det annorlunda slaget.

Maskinen har två typer av transmission, hydrostatisk drivning och mekanisk.

– På väg fungerar skotaren som en vanlig traktor och kan köras i 30 km/h, säger Åke Johansson, konstruktör och företagsledare.

En halvmjuk störtbåge– kan det minska personskadorna med fyrhjulingar?

Lösningen har utvecklats på Nya Zeeland och hade Europapremiär på SkogsElmia.

  

Finska Japa hade världspremiär för sin nya vedmaskin Japa 435 Perfect Split på SkogsElmia.

Maskinen riktar sig till proffs och innehåller två patenterade nyheter.