Mässnyheter

– Det finns några riktigt innovativa bidrag bland de nominerade. Mer än så avslöjar inte Mattias Pontén som leder juryarbetet med första omgången av SkogsElmia Innovation Award.

05 april 2019 Läs mer
Logo Elmia Wood

Arbetet med Elmia Wood 2021 är redan i full gång. Elmia har nyligen rekryterat och förstärkt skogsteamet, som nu fokuserar på genomförandet av både SkogsElmia 2019 och Elmia Wood 2021. Samtidigt markerar Elmia Wood sin utveckling genom att lansera en helt ny grafisk profil.

21 mars 2019 Läs mer

Temat för årets Guldyxa är mångbruk. Är du en skogsägare med mångbruk?Senast den 24 april vill vi ha din nominering.

18 mars 2019 Läs mer

Malwa kommer såklart att fira sitt 10-årsjublieum på SkogsElmia.

15 mars 2019 Läs mer

Nu är det klart att Elmia Wood 2021 äger rum i skogarna vid Bratteborgs gård, 30 km söder om Jönköping. Området har allt som behövs för att genomföra skogsmässor av högsta kvalitet. Dessutom är det ett stort område med utvecklingspotential inför 2021.

14 mars 2019 Läs mer

Husqvarna firar 60-årsjubileum som tillverkare av motorsågar genom att lansera två helt nya sågar. Självklart kommer de till SkogsElmia i sommar och där utlovar de ytterligare en nyhet!

11 mars 2019 Läs mer

Elmia AB meddelar idag att hela världens skogsmässa Elmia Wood, kommer att äga rum 18-21 maj år 2021.

26 februari 2019 Läs mer
The Silviculture Award

De duktiga och driftiga skogsentreprenörerna är de som för skogsbruket och skogsindustrin – hela Skogssverige – framåt. Nu vill vi lyfta fram skogsentreprenörer som gör ett fantastiskt arbete kopplat till skogsvård.  Nominera dig själv eller någon du känner till det nya priset "The Silviculture Award".

08 februari 2019 Läs mer

Vem är egentligen landets vassaste på att köra skotare? I samband med Skogs-Elmia i Jönköping den 6-8 juni kommer Skogsentreprenörerna att arrangera SM i skotarkörning. Just nu söker man efter tävlande!

06 februari 2019 Läs mer
En drönare för bättre överblick och smartare skogsbruk är en av många innovationer som presenterats på Elmias skogsmässor. Nu instiftar SkogsElmia den nya utmärkelsen SkogsElmia Innovation Award, med premiär 2019. Foto: Örjan Carlsson.

Har du eller ditt företag gjort en riktig bra innovation för skogsbruket? Nu är det dags att anmäla för att vara med och ha chans att vinna SkogsElmia Innovation Award – en ny utmärkelse med syfte att lyfta ny och innovativ teknik inom skogsbruket. Priset delas ut under SkogsElmia nästa sommar, 6 – 8 juni 2019.

08 november 2018 Läs mer

Den nya generationen skogsägare tar greppet om skötseln av sina egna skogar. Minst lika viktigt som avkastning är att skogen brukas på ett långsiktigt och miljöanpassat sätt. Det kommer märkas på SkogsElmia, som arrangeras nästa sommar, den 6 – 8 juni 2019 i skogarna söder om Jönköping.

07 juni 2018 Läs mer

SkogsElmia är Nordens ledande skogmässa med skogsägandet i fokus. Välkommen att ställa ut på denna stora mötesplats mitt i den skogliga marknaden. Boka montern senast 15 juni och får 15% rabatt.

14 maj 2018 Läs mer
Drone Zone

Världens största skogsmässa var i år större än någonsin, både till yta och till antal utställare. Många besökare lockades till Elmia Wood för att se skogliga nyheter med världspremiär och ta del av ny högteknologi och kunskap i skogarna söder om Jönköping.

10 juni 2017 Läs mer
Liebherr L580 XPower har en växellåda med hydrostat och mekanik som sparar upp till 30 procent bränsle.

Liebherr presenterade två nyheter på Elmia Wood. En lastmaskin med stereostyrning och en lastare för timmer med automatlåda som gör att maskinen kan köras i 40 km i timmen med lägre bränsleförbrukning.

10 juni 2017 Läs mer
Utvecklingen av dagens skogsmaskin startade med den gröna bandgående Bamsen i mitten.

På 1950-talet var maskiner ingen självklarhet i skogsbruket, än mindre hur ett maskinsystem skulle fungera. På Elmia Wood visades fordonen som startade alltihop.

10 juni 2017 Läs mer
Gigantiska band som förvandlar grävmaskiner till amfibiefarkoster.

Det här kan mycket väl vara världens största bandställ för grävmaskiner.
Bakom konstruktionen står finska FB Pontoons.
Den förvandlar grävmaskiner till amfibiefarkoster. 

10 juni 2017 Läs mer
På Elmia Wood visade Bruks företaget första flishugg monterad på en traktorvagn, Bruks 806 PT.

Bruks lyckades förvirra besökarna på Elmia Wood med en av sina nya flishuggar. Den var monterad på en lastbilstrailer med vändskiva i båda ändarna. Vad är bak och vad är fram?

10 juni 2017 Läs mer
Lars-Johan Johansson och Michael Thorn visade en vägkonstruktion som klarar blöta marker och massor av regn på Elmia Wood.

Ju mer det regnade under Elmia Wood, desto gladare blev Lars-Johan Johansson och Michael Thorn. Deras företag Nordenväg har konstruerat ett system för att bygga vattensäkra vägar i skogen.

10 juni 2017 Läs mer

Haglöf Sweden utvecklar och tillverkar professionella mätsystem för användning i fält. Lagom till Elmia Wood presenterar de nu sin senaste produktnyhet VL5 Vertex Laser: en komplett fältmätare som kombinerar bland annat mätning med ultraljud och laser.

10 juni 2017 Läs mer

Maskin- och vagntillverkarna Kranman från västsvenska Bullaren lanserar en helt ny miniskördare för den självverksamma skogsägaren. Bison 1000 Kombi kommer bland annat med ett hydrauliskt midjelås för bästa stabilitet i avverkningsläget.

10 juni 2017 Läs mer
– Elmia Wood är en viktig och naturlig mötesplats för vår stora målgrupp som finns inom jord- och skogsbruk, säger Thomas Fransén på Swedbank i Växjö.

Med en alltmer differentierad skogsägarkår, där några bor på sin fastighet, andra i stan och åker till fastigheten bara ibland blir också den ekonomiska rådgivningen mer varierad och individuell. I Swedbanks monter på Elmia Wood ges handfasta tips för din skogsekonomi och de ser också en tendens till ny ”grön våg”.

10 juni 2017 Läs mer
– Naturturismen är het berättar Jan Hedberg reseansvarig på Skogsresor.

Det som började med att arrangera några enklare sågverksbesök och någon gruppresa till Elmia Wood har idag vuxit till en fullskalig temaresearrangör för skogs- och naturintresserade. Skogsresor vill göra skogen till upplevelse med resmål över hela världen.

10 juni 2017 Läs mer
Kunderna som beställt nya Rottne H8D utan att ha sett skördaren blev positivt överraskade när de för första gången fick bekanta sig med den på Elmia Wood.

Rottne hade sålt bortåt tio skördare av den nya modellen H8D utan att någon fått se den.

Alla fick vänta till världspremiären på Elmia Wood.  Reaktionen? Bättre än förväntat.

09 juni 2017 Läs mer

Det pågår ett träningsläger på Elmia Wood. Med stenhårda moment inför publik visar Svenska Logginglandslaget upp sig. Under lördagen kulminerar lägret dessutom i skarp uttagning till Nordiska Mästerskapen som avgörs i Norge i sommar. För första gången kommer Sverige att skicka ett damlag.

09 juni 2017 Läs mer
Alstor 840 Pro är företagets första maskin med hydrostattransmission.

För första gången utrustas Alstors små, smidiga skotare med hydrostattransmission och låsbar differential fram och bak. En motoruppgradering som ska leda till jämn och stark drivning även på låga varv. Modellen heter 840 Pro och premiärvisas på Elmia Wood.

09 juni 2017 Läs mer
Palfinger Epsilons kranbom i genomskärning. All el och hydraulik går inne i kranen.

Kranar från österrikiska Palfinger Epsilon är en vanlig syn på timmerbilar. På Elmia Wood tog de ytterligare ett steg ut i skogen, genom att presentera en prototyp speciellt utvecklad för skotare.

09 juni 2017 Läs mer

När VM-finalen i skoterkörning avgjordes på Elmia Wood under fredagen stod kampen mellan Daniel Bergmann, Tyskland och Kamil Kaczynski, Polen. Genom ett felfritt finalrace var det till slut Bergmann som inför en entusiastisk hejaklack bärgade guldet.

09 juni 2017 Läs mer
Sågspånen flyger och skämten haglar när Champs of Logging säkerhetsshowar på Elmia Wood.

Champs of Loggings tävlingar och shower har blivit något av en tradition på Elmia Wood. Genom tävlingsmomenten ska åskådarleden inspireras till säkert arbete med motorsågen.

09 juni 2017 Läs mer
Efter att den åttahjuliga skördaren Ecolog 688E haft världspremiär på Elmia Wood är E-serien komplett.

På Elmia Wood presenterade Ecolog den nya skördaren som gör nya E-serien komplett. Det är den åttahjuliga skördaren Ecolog 688 E. Maskinen väger 23 ton och är något mindre än företagets största skördare 590.

09 juni 2017 Läs mer
Enda Keane, VD för Treemetrics, visar den elektronikenhet som ska bygga ett Internet of Trees.

Internet för träd presenterades för världen på Elmia Wood.

Det är ett mångfacetterat utvecklingsprojekt som leds av det irländska företaget Treemetrics i samarbete med bland annat den europeiska rymdmyndigheten ESA och IBM.

09 juni 2017 Läs mer
Terris första skotare på hjul premiärvisas på Elmia Wood.

Sedan Terri lanserade sin första bandgående dragare 1972 har det varit just band som varit maskinernas signum. På Elmia Wood visas för första gången Terri 34c med hjul.

 

09 juni 2017 Läs mer
– Den nya sågenheten gör det enklare för tillverkarna av skördaraggregat och är tillfärlitligare för entreprenören, säger Stefan Bergquist på Hultdins.

Hultdins serverade en världsnyhet på Elmia Wood, som bara en begränsad krets omedelbart såg värdet av. En nyutvecklad sågenhet för skördaraggregat.

– Enklare skötsel, säkrare drift och möjligheten att använda två sorters kedjor, sammanfattar konstruktionschefen Stefan Bergquist.

09 juni 2017 Läs mer
Ett helt nytt underrede till grävmaskiner, utvecklat av Nisula. Bandställen vippar, vilket gör att den kan klättra över hinder och kommer fram i skogen.

Den förbättringen av underreden till grävmaskiner på många år. Kalle Mattsson, försäljningschef och delägare i den finska maskintillverkaren Nisula tvekar inte i sin presentation av företagets världsnyhet på Elmia Wood. Underredet sitter på en grävmaskin från Volvo och gör den terränggående.

09 juni 2017 Läs mer
Lennart Nicklasson bredvid den storsäljande åttahjuliga lastvagnen.

Elmia Wood är inte bara ny teknik och moderna skogsmaskiner. Nicklassons ATV i Harestad tillverkar skogsvagnar för draghästar – och intresset är faktiskt relativt stort.

09 juni 2017 Läs mer
Jubileumsmodellen Tatra Phoenix Präsident, tillverkad i 120 exemplar för att fira Tatras 120 år som fordonstillverkare på Elmia Wood.

Den tjeckiska lastbilstillverkaren Tatra kom till Elmia Wood med en timmerbil i jubileumsutförande.

– Tatra tillverkade den första personbilen redan för 120 år sedan, berättar den svenska generalagenten Svante Cordestam.

09 juni 2017 Läs mer
Årets hårdvarunyhet från Ponsse, skördare med Active Frame, först tillgänglig på Ponsse Ergo.

Ponsse kom till Elmia Wood med hela sitt program av skogsmaskiner, flera världsnyheter och kunder från hela jordklotet.

– Två av tre besökare i vår monter kommer från andra länder än Sverige, berättar Urban Folkesson som är eftermarknadschef.

09 juni 2017 Läs mer
Från grunden nyutvecklade SP 661 LF hade världspremiär på Elmia Wood. Enligt konstruktionschefen Anders Johansson är den stora nyheten flytande diametermätning som sker med en tredje toppkniv.

Ett nytt mätsystem för skördaraggregat kommer att spara stora summor för skogsbruket. Bakom den patentsökta innovationen står SP, som presenterade den på Elmia Wood. Funktionen har fått namnet FDM, och debuterar på det nyutvecklade aggregatet SP 661 LF.

09 juni 2017 Läs mer
Thomas Lindh, tror att Yamaha Viking ROV snart blir ett vanligt inslag på skogsgårdarna.

När ATV, fyrhjulingar gjorde mässentré på allvar drygt 10 år sedan var det många som fnös och betraktade dem som leksaker. Idag har de vunnit gehör som ett självklart arbetsredskap på skogsgården. Med erfarenhet från Europa och Nordamerika tror Yamaha Sverige att nästa arbetsredskap är på väg att göra entré - ROV - Recreational Off-road Vehicles.

08 juni 2017 Läs mer
Frans Spetz på Nitta Rundvirke beskrev sitt jobb som skogsentreprenör som världens bästa. Utmärkelsen ska han låta verka som motivation till att bli ännu bättre.

I Sverige finns omkring 1500 verksamma skogsmaskinsentreprenörer. En av dessa är Nitta Rundvirke, från Hökarum utanför Ulricehamn, som på torsdagen tilldelades SkogForsk och Elmia Woods pris Golden Logger 2017.

08 juni 2017 Läs mer
Gremo har bantat bort 2 ton på nya skotaren 750 F. Den väger 10,5 ton och lastar 8,5.

Många äldre skogsägare och entreprenörer minns med saknad den tid då skotarna lastade sin egen vikt. Gremo har i det närmaste återuppfunnit klassen. På Elmia Wood visade de ett koncept på en skotare som väger 10,5 ton och lastar 8,5.

08 juni 2017 Läs mer
Karl-Erik Jansson, till vänster, från ÖSA Historiska förening och Karl Erik Jonsson från Skogens veteraner.

Under hela 1900-talets mitt var ÖSA synonymt med svenska skogsmaskiner av högsta kvalitet. Men 1993 flyttades all tillverkning från Filipstad till Finland och till slut avvecklades företaget. Minnet av fabriken lever kvar tack vare ÖSA Historiska förening.

08 juni 2017 Läs mer
Motorsågmästarna Wayne Leblanc och Rolf Johansson förlängde på torsdagen sin svit av besökta Elmia Wood sedan 1980-talet.

Idag klev två rutinerade Elmia Wood-besökare in genom mässentrén. De båda kompisarna Rolf Johansson, Hedemora, Sverige och Wayne Leblanc, British Columbia, Kanada har förutom sina diverse mästartitlar på motorsågstävlingar runt om i världen också besökt varje Elmia Wood sedan 1980-talet.

08 juni 2017 Läs mer
Albach Diamant 2000 är kraftfull. Samtidigt har den förfinats för att vara smidig när du vill använda den för flisning i skogen.

Flismaskinen Albach Diamant 2000 finns i en uppdaterad version i montern på Elmia Wood. Rotorn har utvecklats för att minimera dammbildning och minska bränsleförbrukningen. ”På köpet” en jämn och stabil drift som ger flis utan dimensionsvariationer.

08 juni 2017 Läs mer
Anton Holmström demonstrerar den drönare som Skogsstyrelsen använder i sitt tillsynsarbete.

Under Elmias senaste skogsmässor har drönarna väckt allt större intresse.

Hittills har de tillhört framtiden, men på Elmia Wood 2017 går de från framtidsvision till ett verktyg för skogsbruket.

08 juni 2017 Läs mer
John Deeres nya kranspetsstyrning för skördare, sedd från insidan. Med en joystick manövrerar föraren kranen snabbare och med större precision.

Att styra kranen till en skördare kan kräva både två och tre reglage.  På Elmia Wood hade John Deere världspremiär för kranstyrning med bara en joystick.  Resultatet är större precision med mindre anspänning för föraren.

08 juni 2017 Läs mer
Niklas Sarius visar hur filmallen till Husqvarnas X-cut fungerar.

Utvecklad och tillverkad bara några mil från mässområdet presenterar Husqvarna sin nya motorsågskedja X-cut på Elmia Wood. Dessutom en hel del klädnyheter i allt från nyutvecklade knän till en speciell damkollektion.

08 juni 2017 Läs mer
Världens största skördare på 8 hjul hade världspremiär på Elmia Wood. Tigercat 1185 är skapad för att konkurrera med helstamshantering på marknader med grova träd och tuffa förhållanden.

Världspremiärerna duggar tätt på årets Elmia Wood. Ett och annat världsrekord blir också slaget. Två dagar innan mässan lastade Tigercat av världens största skördare på hjul i Göteborgs hamn.

08 juni 2017 Läs mer
På Elmia Woods första dag avtäckte Volvo Penta sin version av framtidens motor i skogsbruket.

2019 kommer emissionskraven för dieselmotorer i skogsmaskiner inom EU steg V att träda i kraft. På Elmia Woods första dag avtäckte Volvo Penta sin version av framtidens motor i skogsbruket. Som förutom lägre utsläppsnivåer även tar fasta på enkelhet i underhåll, användning och installation.

07 juni 2017 Läs mer