Martin Falklind:

Äventyr i Hemingways fotspår

Följ med på ett äventyr i Ernest Hemingways fotspår. Det blir en tankeväckande resa där vi får perspektiv på havens tillstånd idag, kontra den tid då Hemingway skrev sin prisbelönta roman. Budskapet är att vi aldrig ska ge upp hoppet, varken på våra egna drömmar eller om att det finns lösningar för att återställa livet i havet.

Torsdag den 6 mars blir det en riktig högtidsstund för dig som tycker om naturupplevelser och drömmer om äventyr. Då kommer naturfotografen och filmaren Martin Falklind till mässan Pigg Pensionär för att berätta om sina äventyr bakom kulisserna under inspelningen av sin spektakulära TV-film ”Expedition den gamle och havet”.

Till vardags är Martin Falklind chefredaktör på tidningen Fiskejournalen, men för gemene man är han nog mest känd för sina internationellt prisbelönade naturfilmer om ekofiske tillsammans med WWF och SVT. Just nu är han aktuell med sitt nya föredrag där han berättar om arbetet med TV-filmen ”Expedition den gamle och havet”.

Som 14-åring läste Martin Falklind Ernest Hemingways roman ”Den gamle och havet”. Sedan dess har han närt drömmen om att någon gång få dras fram över havet av en fisk större än både han själv och båten. Mitt i livet bestämmer sig Martin för att försöka förverkliga sin dröm. Det blir en expedition långt svårare än vad han någonsin kunnat tro…

Finner ett levande hav
Det som börjar som ett personligt äventyr, förvandlas snart till något ännu större. I sin jakt på den stora spjutfisk som Hemingway skriver om, gör han den sorgliga upptäckten att dessa fiskar idag är på randen till utrotning i de flesta delar av våra världshav.
– Men så hittade mitt team och jag en stad i Mexiko, där havet utanför fortfarande kokar av liv. Valar, sjölejon, hajar, fåglar och spjutfisk – precis som på Hemingways tid. Den naturliga frågan vi ställde oss var: Vad har de gjort här, som resten av världen inte har gjort?
Det visade sig att för bara några årtionden sedan var staden, Cabo san Lucas, en liten fattig fiskarby. Men de framsynta byborna insåg att framtiden var mörk om de fortsatte att tömma havet. De stängde helt enkelt ned sin konservfabrik och startade ett ekologiskt hållbart turistfiske istället.
– Idag har byn förvandlats till en välmående stad som lever gott av havet, utan att förbruka det. Detta goda exempel vill jag nu visa upp för oss i Sverige, säger Martin Falklind.

Mycket vedermödor
Att filma i det salta Stilla havet, där fyrametesvågor rullar in, var en extra stor utmaning.
– Det är allt från detaljer som hur man håller mikrofonerna torra till större problem som 30-tons sillvalar under kajaken. Man lär sig nya saker hela tiden, till exempel att man inte ska ha med sig extra beten släpandes i relingen på kajaken. Det hade jag första gången och det dröjde inte länge förrän jag hade sällskap av en hammarhaj. Jag fick avvärja hajattacken genom att peta hajen i ansiktet med mitt spö och sen släppa betespåsen.
Det blev till slut fyra Mexikoexpeditioner innan filmen var klar. Filmteamet var flera gånger nära att ge upp, men precis som den gamle mannen i Hemingways roman vägrade att ge sig, så gjorde Martin Falklind och han filmteam inte det heller.
– Det är vi glada för nu. Det känns riktigt bra att projektet är i hamn och att ingen kom till skada.

Föredraget är en mix av underhållning och inspiration, allvar och komiska dråpligheter. Det blir en tankeväckande resa där vi får perspektiv på havens tillstånd idag, kontra den tid då Hemingway skrev sin prisbelönta roman.

– Budskapet är att vi aldrig ska ge upp hoppet, varken på våra egna drömmar eller om att det finns lösningar för att återställa livet i havet.

Välkommen till Martin Falklinds föreläsning ”Låt passionen styra det du gör”
Torsdagen den 6 mars, kl 13.20-14.50 i Hammarskjöldsalen

Publicerad
2014-03-04