Högmastad borrigg visar upp sig

GRUSE kommer till Elmia NordDrill med en riktig storhet. Den hela 20 meter höga masten på borriggen Casagrande C16XP kommer sticka upp och synas ordentligt på mässans utomhusområde – och det är en helt unik visning.

– Den borrigg vi visar upp på mässan är en specialversion som får världspremiär här nu. Som de flesta andra runtomsvängande maskiner kan den borra i vinkel bakåt över maskinen, men dessutom med upp till åtta graders lutning åt sidan. Det är ovanligt och gör den extra flexibel. Den är redan såld till Ahlqvist Brunnsborrning, säger Helena Nygren, en av de två ägarna till GRUSE.

Casagrande C16XP har en matchvikt på runt 40 ton och är helt radiostyrd. Med sina 16 meters slaglängd är den speciellt framtagen för grundläggning och drivning av rör i stora dimensioner. I kombination med en stark sex-växlad rotationsenhet ger det en kraftfull och flexibel borrigg för de stora jobben, med drivning av rör på upp till 813 mm diameter.

GRUSE visar även upp sin horisontalborrigg HZR 400 på Elmia NordDrill, gjord för att borra till exempel under vägar eller genom berg som man inte vill spränga sönder. Den rigg som visas på mässan kan borra upp till 406 mm diameter, men i serien finns även maskiner som klarar upp till 1 200 mm diameter hål.

– Horisontalborrning kräver specialkompetens och är ett växande område med tanke på alla dragningar som görs, till exempel av fiberledningar. Kan man borra med en sådan här horisontell borrigg under vägar slipper man stänga av trafik och schakta sönder asfalt, säger Helena Nygren.

Överlag är det en ökad efterfrågan på borriggar som kan utföra komplicerade borrningar av rör i stora dimensioner, menar hon.

– Vi har offererat ut flera och vi hoppas att många kommer och tittar live här nu på mässan, passar på att se till exempel Casagrandes lösningar för stora rördrivningar, säger Helena Nygren.

GRUSE har sitt huvudkontor i Upplands-Bro, nordväst om Stockholm, och firar i vår sitt femårsjubileum. De har haft agenturen för Casagrande och Hütte borriggar i Sverige sedan hösten 2012 och ser Elmia NordDrill som en viktig marknadsplats för hela branschen.

– Vi tycker det är väldigt positivt för branschen. Vi hoppas också att hela den breda branschen kommer till mässan, allt från brunnsborrare till grundläggningsföretag och de företag som arbetar med horisontalborrning och andra specialborrningar, säger Helena Nygren.

Publicerad
2017-03-28
Bilder
Casagrande C16XP är en radiostyrd, runtomsvängande borrigg med 16 meters slaglängd, speciellt framtagen för grundläggning och drivning av rör i stora dimensioner. Foto: Casagrande.
Horisontalborriggen HZR 400 borrar smidigt under vägar och genom berg utan behov av schaktning och sprängning. Foto: Geonex.