Skogen är en familjeaffär för Hallströms

Familjen Hallström saknar den egna skogen i Sala ifrån det tillfälliga hemmet i Bryssel. Men den här månaden flyttar de hem till Sverige igen – och ett av de första stoppen blir MellanskogsElmia.

Den Hallströmska familjen har bott i Bryssel i två år eftersom pappa Per arbetar som miljöråd från svenska regeringskansliet i EU, men nu i augusti går flyttlasset hem till Stockholm igen. Även om en storstad byts mot en annan kommer livet att bli helt annorlunda.

Per berättar skämtsamt att han insåg att familjen varit borta alldeles för länge när äldsta dottern på drygt fem år ville köpa en julgran i vintras. Det var dags att komma hem till den egna skogen där man hugger sin gran själv.

För familjen

Skogen som familjen längtar till ligger utanför Sala och köptes 2004 av Per, hans bror och deras pappa.

– Så vi är relativt nyblivna skogsägare som varken ärvt skogen i sig eller intresset. Men jag är exceptionellt intresserad av skog, jag vet inte var det kommer ifrån, säger Per.

Och mer skog kan det bli eftersom Per planerar att köpa till mark intill den skog man redan har – den här gången med frun Lara och de två döttrarna.

– Den skog vi äger i dag är ett projekt som för familjen närmare varandra och jag hoppas kunna göra samma sak med min egen familj.

Barnen har vuxit upp med pappas, farbrors och farfars skog hela livet och har därför en annan syn på skog än Per själv hade som ung.

– De växer upp med en självklarhet att man är i skogen, vilket jag är tacksam för som pappa. De har också klart för sig att det är någon som äger skogen. Jag tänkte inte på det sättet. Än så länge handlar skogsintresset från döttrarnas sida inte så mycket om praktisk skötsel av skogen, utan om mer spännande saker.

– Vi grillar korv, tittar på skotarna när de jobbar och plockar bär, berättar Per.

Råd och dåd

Att sköta sin skog från en annan del av landet kan vara nog så svårt – och att sköta den från utlandet kan vara ännu värre. Speciellt eftersom Pers bror inte heller bor i Sverige utan för tillfället bor i Kenya. Men det har fungerat bra, tycker Per.

– Det har faktiskt fungerat bättre än jag trodde. Mellanskog har hjälpt oss, de har varit helt enorma på att bidra med kunskap, säger Per som berömmer sin inspektor framför allt.

– Det känns tryggt att kunna ringa och prata med någon som man vet är på plats och som har kunskapen. De har fungerat som ett bollplank med hjälp i råd och dåd. Skogen i fråga är strax under 150 hektar ”typisk Salatraktsskog” som Per kallar den.

– Det är mest tall. Vi försöker öka lövinslaget, men främst är det tall. Man kan producera högkvalitativ fura där.

Målet med skogsinnehavet är långsiktig hållbarhet.

– Att skogen på ett hållbart sätt får växa och förränta sig. Man blir ödmjuk inför den långsiktiga aspekten av det. I ljuset av det får man erbjuda naturvård och försöka tackla de två miljömål som vi har.

Lära sig

I och med sitt arbete upplever Per skog även ur en internationell synvinkel.

– Skogen är på den internationella agendan på ett helt annat sätt än tidigare. Det är ökade krav och förväntningar på vad skogen ska bidra med, så jag tror att ansvarssidan av vår ”frihet under ansvar” kommer att komma under stor press, spår Per.

– Samtidigt kan jag inte se en intressantare tid att vara skogsägare än nu när man har allt det här framför sig.

På MellanskogsElmia kommer familjen Hallström att passa på att prata med bekanta och likasinnade.

– Jag hoppas på att få lära mig mycket nytt. Sedan jag köpte skogen har allt varit ett enda långt lärande, vilket är jätteintressant! Sedan kommer vi att titta på maskiner också, men eftersom vi inte har maskiner själva är det inte prioriterat. Men roligt ändå.

Det blir första gången man besöker mässan. Tidigare har det alltid krockat med jobbet, så det har inte blivit av. Den här gången tar sig i alla fall Per och barnen i väg. Mamma i familjen måste tillbaka till sitt jobb och missar tillställningen.

– Så det blir jag och barnen. De förväntar sig förstås varm korv och fika. Det är det bästa enligt dem, att få fika i skogen.

Publicerad
2016-08-12
Bilder
Familjen Hallström - bestående av mamma Lara, pappa Per och döttrarna Alicia (5,5 år) och Elsa (2,5 år) - har de senaste två åren bott i betongtäta Bryssel. På helgerna har de åkt till olika skogsområden för att njuta av naturen.
Familjen Hallström - bestående av mamma Lara, pappa Per och döttrarna Alicia (5,5 år) och Elsa (2,5 år) - har de senaste två åren bott i betongtäta Bryssel. På helgerna har de åkt till olika skogsområden för att njuta av naturen.