Nya skördarserien med svenska motorer

Eco Log har utvecklat en serie nya skördare och satsar på svenska motorer från Volvo Penta. Resultatet presenteras på årets viktigaste skogsmässa i Sverige, MellanskogsElmia.

Eco Logs nya skördare i E-serien visas på MellanskogsElmia.

– Vi kommer med minst en skördare ur den nya serien, säger Magnus Sandström på Eco Log.

E-serien består av fyra grundligt förfinade modeller med typbeteckningarna 550, 560, 580 och 590. Bland nyheterna märks en näst intill runtomsvängande hytt, 350 grader, vilket minskar behovet att flytta maskinen.

Men den stora nyheten finns under huven. Eco Log har inlett ett samarbete med Volvo Penta och använder i E-serien deras D8-motorer på mellan 218 och 320 hk. Volvos strategi är numera att ett och samma motorblock ska kunna uppfylla flera olika krav, vilket ger stora fördelar och möjligheter till anpassningar för Eco Log.

För skogsentreprenören är fördelarna lägre bränsleförbrukning och bättre support.

– Volvo har stark närvaro i Sverige. Eco Log ser ett stort värde i att använda lokalt producerade komponenter, förklarar Magnus.

Ett annat skäl till motorbytet är att Eco Log numera verkar på fyra kontinenter. Samma motorblock kan anpassas till olika marknaders krav.

Kvar är Eco Logs pendelarmar, som ger skördarna unika möjligheter att arbeta effektivt under besvärliga förhållanden. Pendelarmar är för övrigt en konstruktion som forskare lyfte fram som ett sätt att minska markskadorna vid ett seminarium på MellanskogsElmia 2014.

De nya skördarna har i praktiskt skogsbruk visat sig uppfylla förväntningarna på ökad effektivitet och sänkt bränsleförbrukning.

Det är med andra ord intressanta nyheter för landets skogsentreprenörer som presenteras på MellanskogsElmia i Sala 19-20 augusti.

 

Läs fler nyheter här.  

 

Publicerad
2016-04-17
Bilder
Eco Logs nya skördare i E-serien visas på MellanskogsElmia.
Eco Logs nya skördare i E-serien visas på MellanskogsElmia.