De kan bli årets innovationer

En tröskningssimulator, ett larmsystem för kalvning och stallbelysning med LED-lampor. Det är några av de 18 innovationer som kan vinna årets Elmia Lantbruk Innovation Award, som delas ut i höst på Elmia Lantbruk Framtidsforum.

— Intresset har varit väldigt stort och vi har fått in många anmälningar. Juryn har också haft ett omfattande arbete med att nominera de bidrag som slutligen nominerades, säger Maria Lindsäth, mässansvarig för Elmia Lantbruk och juryns ordförande.

Elmia Lantbruk Innovation Award är en utmärkelse som sätter fokus på nyskapande innovationer för lantbruket. Nytt för i år är att utmärkelserna Elmia Lantbruk Innovation Award blir flera och delas ut i både guld- och silvervalör. Mest prestigefylld är guld, men även silver är en bekräftelse på att produkten ses som en utveckling av det svenska lantbruket. Juryns bedömning utgår från kriterierna nyhetsvärde, miljöpåverkan, arbetsmiljö, produktkvalitet och djurvälfärd.

Utvecklande för svenskt lantbruk

För utmärkelsen guld krävs att produkten både är ny på marknaden och att tekniken är ny. Produkten ska också kunna bidra till att utveckla svenskt lantbruk. En produkt som tilldelas silver har juryn bedömt som mycket intressant och med nyhetsvärde, men utan att uppfylla samtliga kriterier för guld. Både guld och silver innebär att produkterna tillhör toppskiktet av de nominerade och har placerat sig bland de högsta i bedömningslistan.

Vilka bidrag som premieras med respektive valör avslöjas i september, månaden innan Elmia Lantbruk. Årets prisutdelning kommer att ske på den nya konferensen Elmia Lantbruk Framtidsforum 18-19 oktober.

De nominerade till Elmia Lantbruk Innovation Award 2016

Produkt: Snabbinkopplad slagskolist
 Företag: John Deere
 Om produkten: En slagskolist som kan fällas in snabbt och är enklare och snabbare att koppla in.

Produkt: DynaFlow Plus rensverk
 Företag: John Deere
 Om produkten: Ett rensverk i en lättare och starkare konstruktion med nya materialval som genom sin lägre vikt bidrar till en lättare maskin och därigenom mindre markpackning.

Produkt: GoHarvestTM Premium combine simulator
 Företag: John Deere
 Om produkten: En tröskningssimulator som möjliggör för föraren att utbilda sig utanför skördesäsongen i olika scenarier och bli erfaren innan den sätter sig i tröskan.

Produkt: Aktiv slagskodämpning
 Företag: John Deere
 Om produkten: En hydraulisk slagskodämpning som justerar och bibehåller ett automatiskt slagskoavstånd.

Produkt: John Deere Stone Detection
 Företag: John Deere
 Om produkten: En funktion på självgående Foderhackar som hjälper till att förhindra skador från stenar och främmande föremål på ett tidigt stadium.

Produkt: John Deere EZ Ballast
 Företag: John Deere
 Om produkten: Ett ballastsystem med vilket man snabbt kan öka vikten på traktorn temporärt. Detta med en ballast i botten av traktorchassit vilket bibehåller viktfördelningen.

Produkt: MyLogistics
 Företag: John Deere
 Om produkten: Ett system till att optimera den operativa logistiken av samverkande maskiner (oavsett märke & modell)

Produkt: MyJobsManager
 Företag: John Deere
 Om produkten: Flera mobila appar (iOS och Android) för att förenkla och automatisera jobbet och data hanteringen av digitala och mobila kontor.

Produkt: Welger CB
 Företag: Lely Nordic A/S
 Om produkten: Flexkammarpress med kontinuerlig pressning utan förkammare. Man slipper momentet att behöva stanna.

Produkt: Moocall
 Företag: Moocall Ltd
 Om produkten: System som larmar vid kalvning. Med en svansmonterad sensor samlas data med vilket systemet kan förutsäga när en ko mest sannolikt ska kalva genom att mäta svansens rörelsemönster. När den når en viss nivå av intensitet skickar den ett SMS till en mobiltelefon i genomsnitt 1 timme före kalvning.

Produkt: LogMaster
 Företag: Dataväxt AB
 Om produkten: Kombinerar helautomatisk datainsamling med registrering och klassificering av insatser på fältnivå vilken kan användas i andra program.

Produkt: Kverneland 3336 MT
 Företag: Kverneland
 Om produkten: En ny hydraulisk avfjädring för bakmonterade slåtterkrossar som ger konstant marktryck samt justering för att optimera överlappning och produktivitet.

Produkt: Kverneland/Vicon Fastbale
 Företag: Kverneland
 Om produkten: En non-stop kombipress med fixkammare som integrerar förkammare, presskammare och inplastare.

Produkt: Kverneland i-Plough
 Företag: Kverneland
 Om produkten: Plog med ISOBUS-kombalitet. De flesta viktiga funktioner kan skötas från hytten. Enkelt ställa om plogen från transport till plöjningsläge och vice versa. Det är lätt att ställa in plogen för bästa resultat via ISOBUS-terminalen.

Produkt: SASC, Svea Animal Safe Control
 Företag: Rotage Agri/Sveaverken
 Om produkten: Utgödslingssystem som utvärderar derivatan av tryckvariationerna i gödselrännan och stannar vid en tillräcklig hög tryckökning. Kan köras automatiskt och minskar riskerna för skador på djur. Systemet anpassar sig automatiskt efter förhållande i stallet eftersom den har en intelligens i signalbehandlingen.

Produkt: LED belysning CL6000 och CL9000
 Företag: DeLaval
 Om produkten: Stallbelysning genom LED lampor med vilka man kan göra en energibesparing på upp till 75% med bibehållen positiv effekt på djurens välbefinnande och mjölkproduktion.

Produkt: Kylfläkt DDF1200 med frekvensstyrning SFS0,75
 Företag: DeLaval
 Om produkten: Kylfläkt med ny design som ger ett mer koncentrerat luftflöde vilken med en energieffektiv motor tillsammans med frekvensstyrningen ger lägre energiförbrukning.

Produkt: Feed pusher FPM300
 Företag: DeLaval
 Om produkten: Stationär repdriven foderskrapa som installeras som en fast anläggning och drivs av en liten energisnål elmotor.

Publicerad
2016-06-20