Två Sverigepremiärer från Claas

På Elmia Lantbruk visar Claas för första gången i Sverige sin nya lastmaskin med hybridstyrning. En annan högintressant nyhet är det frontmonterade slåtteraggregatet Disco Move. 

Claas Torion är en serie hjullastare från 5 till 20 ton. Nu kommer tre nya modeller med tillägget Sinus i namnen. Nyheten är midjestyrningen i kombination med styrning av bakaxeln, vilket ger en stabilare maskin med snävare svängradie. Maskinerna väger 5, 6 och 9 ton. Alla har en topphastighet på 40 km/h. Den största Torion 956 Sinus kommer till Elmia Lantbruk.

– Det är första gången som Sinusmodellen visas i Sverige, säger Marcus Jönsson, produktchef hos den svenska importören Swedish Agro Machinery.

Även slåtteraggregatet Disco Move har Sverigepremiär på mässan. Det är ett frontmonterat slåtteraggregat som med bra resultat har provats under den gångna säsongen av en lantbrukare i Östergötland. Det kördes på cirka 1 500 hektar så det finns svenska erfarenheter att redovisa på mässan.

– Nyheten är den hydrauliska upphängningen Move, vilken gör att den kan köras i svårare terräng i något högre fart. Dessutom ligger den lite lättare mot marken, berättar Marcus. Aggregatet bygger på samma balk och samma knivar som andra front- och bakmonterade modeller från Claas, vilket förenklar service och reservdelshållning. Disco Move har inbyggd hydraulisk avfjädring och monteras direkt på traktorns främre trepunktslyft i fixerat läge, vilket ger bättre stabilitet. Ställ marktrycket och sedan sköter aggregatet resten. Föraren slipper kompensera med lyften.

Disco Move finns i två bredder och två versioner, som slåtter och kross. På Elmia Lantbruk visas det större slåtteraggregatet Disco 3600 F Move med en arbetsbredd på 3,4 meter.  

Publicerad
2018-10-18
Bilder
Claas Disco Move med ny hydraulisk upphängning.
Claas Disco Move med ny hydraulisk upphängning.
Claas Torion Sinus har Sverigepremiär på Elmia Lantbruk.
Claas Torion Sinus har Sverigepremiär på Elmia Lantbruk.