Tid får alla delar att smaka gott

Alla har hört uppmaningen att använda djurets alla delar. Det är inte bara ekologiskt utan kan även bli gott, bevisade kocken Sven Erik Larsson under dagarna tre på Elmia Lantbruk.

Han styckade och tillagade lamm på scenen inför publik. Vad som tillagades var styckningsdetaljer som oftast slutar som färs.

– Utmaningen är att se varje styckningsdetaljs potential, förklarade han.

Den viktigaste ingrediensen för att ta vara på allt och dessutom med ett gott slutresultat är tid. Under mässan långkokade han och stekte i ugnen på låg temperatur under nätterna, för att publiken skulle få se det avslutande arbetet och avsmaka slutresultatet.

En av styckningsdetaljerna som brukar sluta som färs är lammbringa. Den innehåller en del fett och det är en spridd uppfattning att detta fett inte smakar gott. Sven Erik Larsson bevisade motsatsen. Han fyllde bringan med goda smaker och stekte slutligen resultatet i en fond från stekning i ugn av en annan styckningsdetalj.

När det var dags för provsmakning, ringlade sig kön lång framför scenen. Några åskådare tog sig ytterligare en sväng för att smaka mer.

– Jättegott, det smakar inte alls fett. Så här borde man även kunna tillaga älg, löd omdömets från Ingela Stålberg som besökte mässan tillsammans med maken Joakim.

Publicerad
2018-10-25
Bilder
Med beröm godkänt blev omdömet om den lammbringa som kocken Sven Erik Larsson tillagade på scen under Elmia Lantbruk.
Med beröm godkänt blev omdömet om den lammbringa som kocken Sven Erik Larsson tillagade på scen under Elmia Lantbruk.