Program med över 300 mjölk- och köttdjur på Elmia Lantbruk i höst

Det brukar vara djuren som bedöms på Elmia Lantbruk. Till hösten är det även människornas tur, bland annat i ett nordiskt mästerskap i Showmanship. Över 300 djur kommer finnas på mässan, varav 170 mjölkkor. Programmet är nu klart för höstens visningar av mjölk- och köttboskap.

FOTO: Mille Selander

Britt-Marie Jafner, Tidningen Husdjur. Foto: Mille Selander

Första dagen blir det visningar av alla djur samt tävlingar i Showmanship. Det är också ungdomarnas dag. Torsdagen är köttrasernas dag och sista dagen, fredagen, är vikt för mjölkkor. De mjölkraser som deltar är är jersey, SRB och holstein. De bedöms och tävlar i klasserna SARA samt SRB- och holsteinchampion. På köttsidan deltar hereford, charolais, blond, simmental, limousin och angus. Här koras även Best in show.

Arrangörer av bedömningar och tävlingar är rasföreningarna för mjölk- och köttraserna i samarbete med Elmia och tidningarna Husdjur och Nötkött. Men enligt Britt-Marie Jafner från Tidningen Husdjur är det viktiga vare sig äran eller prispengarna.

– Mjölkbönderna blir färre och det är allt mer angeläget för branschfolket att träffas. Dessutom är det här människor som tycker om djur och har glädje och nytta av att utbyta erfarenheter med varandra, säger hon.

Apropå människor så kommer även deras prestationer att bedömas. Det blir ungdomstävlingar i Showmanship med både kött- och mjölkdjur, SM för köttdjur och därtill nordiskt mästerskap i Holstein Showmanship.

 

Se hela programmet här.

Publicerad
2018-06-14