Nyhet på Elmia Lantbruk: El och värme ur samma panel

Dynami i Vara presenterar en ny sorts utvinning av solenergi på Elmia Lantbruk.
Den sammanfattar energitrenderna genom att samtidigt producera el, varmvatten och värma luft.
– Kalkylen blir mycket intressantare, säger vd Mats Fimmerstad.

Mats och Malin Fimmerstad från Dynami. 

Dynami började med att installera paneler för elproduktion inom lantbruket. Stora tak i kombination med stigande elpriser och subventioner gör det lönsamt. Men så tittade man på hur mycket energi solen egentligen levererar.

– Generellt har solpaneler en verkningsgrad på 15 procent. Vid uppvärmning av vatten är verkningsgraden 80 procent, berättar Mats.

De båda energislagen kan utvinnas samtidigt, utan att verkningsgraden försämras. Tvärtom blir solpanelerna lite effektivare när vattnet kyler dem. Ett alternativ är att förvärma luft till exempelvis en spannmålstork och samtidigt kyla panelerna.

Den första installationen i full skala är planerad till i slutet av året. Kollektorerna ska producera el och värma bostad, kontor och personalutrymmen.

Solfångare för varmvatten var en tydlig trend för några år sedan. När bidragen försvann, minskade efterfrågan. Nu är det el och solpaneler som gäller, men det ena utesluter inte det andra. För Dynami är det viktiga med den nya tekniken att samma kollektorer kan användas för att möta varje lantbrukares energibehov, oavsett om det handlar om el eller värma. Med både och blir den långsiktiga kalkylen bli mycket tilltalande.

Tekniken är utvecklas och testad. Resultatet visas för första gången på Elmia Lantbruk i Jönköping 24 – 26 oktober. Vad produkten än så länge saknar är ett namn och det hoppas Dynami inspireras till på mässan.

Publicerad
2018-10-10
Bilder
Mats och Malin Fimmerstad från Dynami.
Mats och Malin Fimmerstad från Dynami.