Ny balpress med bakvänt flöde

Den stora publikdragaren för Pöttinger på Elmia Lantbruk var den balpressen Impress 155 VC. Nyheten är att rotorn går åt andra hållet jämfört med andra pressar, åt samma håll som pickupen.

Ny rotationsriktning skapar ett rakare materialflöde och förenklar hanteringen av knivarna.

– Resultatet blir bättre arbetshöjd när man kontrollerar och byter knivar, förklarar Anders Bengtsson på Pöttinger.

Knivarna är 32 till antalet och kan kopplas ur i önskat antal. Kortaste strålängd är 34 mm. Knivarna är dessutom dubbelsidiga. Skulle någon eller några bli slöa under arbetet gång, är det bara att vända på dem och fortsätta köra.

Impress 155 VC är en kombipress med inplastare för rullbalar.

På plats fanns även en världsnyhet, en ny såmaskin med ett datorstyrt fördelarhuvud med 48 utgångar. Utgångarna kan stängas av var och en för sig eller i grupper, t ex för att hålla sprutspår rena. Allt är programstyrt med GPS.

Fördelningshuvudet har testat på mindre såmaskiner, men är nu tillgänglig på alla företagets såmaskiner upp till nio meters bredd. På Elmia Lantbruk visades sexmetersmaskinen  Pöttinger Terrasem 6C.

Publicerad
2018-10-26
Bilder
– Knivarna är vändbara och arbetshöjden bekväm, är två fördelar som Anders Bengtsson lyfter fram med nya balpressen Pöttinger Impress 155 VC.
– Knivarna är vändbara och arbetshöjden bekväm, är två fördelar som Anders Bengtsson lyfter fram med nya balpressen Pöttinger Impress 155 VC.