John Deere får jordbruksmaskiner att förutsäga framtiden

I flera år har John Deere hämtat information från sina maskiner över hela världen. Resultatet är enorma mängder data som gör det möjligt att förutsäga vad och när något kommer att gå sönder. Tjänsten heter Expert Alerts och belönas med guldmedalj i Elmia Lantbruk Innovation Award. 

Expert Alert får inte bara medalj på mässan utan kommer även att demonstreras.

– Vi har provat den hos svenska pilotkunder under ett år. De slapp stora kostnader när felen kunde åtgärdas innan de uppstod, säger Håkan Westesson på John Deere.

Alltihop bygger på JD Link som redan finns i traktorer, tröskor och självgående hackar med motorer över 200 hk. Genom uppkoppling via mobiltelenätet kan John Deere och deras återförsäljare felsöka på distans. Med kundernas tillåtelse har länken använts för att samla in stora mängder information. Utifrån den vet Expert Alerts att till exempel temperaturökning i en komponent sannolikt betyder haveri om 50 timmar.

– Återförsäljaren får ett larm och kontaktar lantbrukaren. I stället för akuta reparationer blir det planerade insatser som inte stör produktionen, säger Håkan.

Hela analysen sker i molnet och alla maskiner med JD Link kan använda Expert Alerts. Efter mässan börjar tjänsten att införas hos de svenska återförsäljarna.

John Deere kommer att presentera ett antal nyheter på Elmia Lantbruk. Två av dem är efterlängtade hos kunderna.

På förra Elmia Lantbruk presenterade John Deere den uppdaterade traktorserien 5R, en kompakt traktor med motorer på 90–125 hästkrafter, med komponenter och funktioner från stortraktorerna i 8-serien. Framgången följs nu upp med automatstyrning, med flera funktioner som är unika för John Deere.

 En annan nyhet som har Sverigepremiär är kontrollspaken Command Pro. Den finns redan till de större traktorserierna 7 och 8 med steglös transmission. På Elmia Lantbruk är det premiär för Command Pro i John Deere 6R 230 och 250. Det är bara att skjuta spaken framåt eller bakåt så går traktorn dit föraren vill. På spaken sitter dessutom ett antal programmerbara knappar med alla funktioner för det aktuella arbetet.  

Publicerad
2018-10-18
Bilder
Den här körspaken är en av nyheterna som John Deere presenterar på Elmia Lantbruk.
Den här körspaken är en av nyheterna som John Deere presenterar på Elmia Lantbruk.