Framtidens jobb för unga på landsbygden?

Drönare är mer än ett hjälpmedel för lantbruket. Drönare kan utveckla tjänsteföretag som får unga teknikintresserade att stanna kvar på landsbygden.

– Naturbruksgymnasierna borde erbjuda utbildning om drönare, föreslår Urban Wahlberg, ansvarig för mässdelen Drone Zone på Elmia Lantbruk.

Många inom jord- och skogsbruket är intresserade av de möjligheter som drönarna erbjuder. Men hur många har tid och investeringsutrymme för den nivå som krävs för att skapa den eftersökta nyttan?

– Den här drönaren kostar runt 200 000 kr, berättar Martin Andersson, VD för Scandinavian Drone som bjöd på flygande demonstrationer under mässan.

Det aktuella exemplaret var utrustat med dubbla kameror, en med 30 gångers zoom och en med IR-kamera. Med den uppsättningen kan maskinen användas för att inspektera markerna, hitta djur, kontrollera tak både vad gäller skick och energiläckage. Det finns dessutom andra typer av sensorer som gör drönarna ännu mer användbara.

Men det kostar och kräver kunskap, inte bara i själva flygandet, utan i att kunna göra det nödvändiga efterarbetet i form av analyser, åtgärdsplaner och så vidare. Och det leder vidare till Urban Wahlbergs tanke om att unga teknikintresserade kan starta företag som säljer tjänster till jord- och skogsbrukare.

Under Elmia Lantbruk demonstrerades drönare tre gånger per mässdag. Helt klart är branschen intresserad av de flygande redskapen. På plats fick de också höra hur drönarna används på andra håll i världen, till exempel för att driva renar och för att leta efter vilsekomna får på sommarbete.

Publicerad
2018-10-25
Bilder
Flygande demonstration av drönare, en framtida tjänstebransch på landsbygden.
Flygande demonstration av drönare, en framtida tjänstebransch på landsbygden.