Därför är svenskt griskött saftigare

Det finns fler skäl att köpa svensk mat än att värna svenskt lantbruk. Ett av dem är bättre griskött. HKScan slog ett slag för den svenska rasen hampshire på Elmia Lantbruk.

– Det är den enda ras som det bedrivs avel på i Sverige och 70 procent av alla uppfödare använder den som faderdjur, berättar Maria Eriksson på HKScan.

I landet finns tre besättningar för avel och leverans av handjur, i de flesta fall i form av seminering. Den här ingrediensen ger bland annat ett saftigare kött och god förmåga att omvandla fodret. Som exempel är varumärket Pigham för griskött en treraskorsning där faderrasen är hampshire.

En trend är ökad efterfrågan på utegrisar och det har även effekt på aveln.

– Efterfrågan ökar på djur med starka ben som fungerar bättre utomhus. Det möter vi med avel som ger djur med de efterfrågade egenskaperna, säger Maria Eriksson.

Publicerad
2018-10-26
Bilder
– Faderdjur av rasen hampshire betyder att svenskt griskött håller högre kvalitet, säger Maria Eriksson på HKScan.
– Faderdjur av rasen hampshire betyder att svenskt griskött håller högre kvalitet, säger Maria Eriksson på HKScan.