Bonden är fortsatt viktig mitt i all digitalisering

Digitalisering och artificiell intelligens, det är två begrepp som surrar i luften vart än man vänder sig.

På Elmia Lantbruk rätades några av frågetecknen ut.

– Den viktigaste delen är kortare avstånd mellan producent och kund, förklarade Tomas Lagerberg från robottillverkaren ABB vid ett seminarium i ämnet.

Vad händer när lantbruket digitaliseras? ABB, Linköpings och IBM tittade in i framtiden på Elmia Lantbruk.

Det låter inte så dramatiskt, men det får dramatiska konsekvenser för lantbruket och efterföljande led. Andreas Lundgren från IBM gav ett aktuellt exempel på ett projekt som företaget arbetar med.

Det handlar om världens största livsmedelsdetaljist, amerikanska Walmart. Senaste 30 september 2019 måste alla deras leverantörer vara anslutna till en gigantisk plattform i molnet, med vars hjälp varenda produkt i butikerna ska vara spårbara till källan. Det som tidigare tog en vecka att kartlägga går med det nya systemet på 2,2 sekunder.

Det handlar om en teknik som kallas blockkedjor och det är bara en tidsfråga innan svenskt lantbruk ställs inför samma ultimatum som kollegerna i USA.

– Folk kommer att lägga sig i vad du gör, oavsett vad du tycker, konstaterade Andreas Lundgren.

Det låter som ett hot, men föreläsningen handlade tvärtom om den nya teknikens möjligheter. Spårbarhet på den här nivån är en stor möjlighet för svenska livsmedel både på hemmaplan och på världsmarknaden. Vidare finns stor potential för ökade skördar och sänkta kostnader.

Per Frankelius, forskare i grön innovation tog ut svängarna rejält när han beskrev utvecklingen som jordbrukets femte revolution, räknat från begynnelsen i det forntida Babylon.  Exempel på vad som väntar är flygteknikens genombrott med drönare och fältrobotarna. Han pekade på att japanska Kubota utvecklat en robottraktor.

Som av en händelse var Kubota en av utställarna på Elmia Lantbruk. Tyvärr fanns inte den aktuella traktorn, en variant av deras L-serie, utställd. Däremot fanns information om vad japanerna sysslar med. Kubota utvecklar ett helautomatiskt system hela vägen från sådd och skörd till paketering av ris. Drivkraften är en åldrande befolkning och lågt barnafödande, vilket leder till att jordbruket måste automatiseras. 

Även den gångna sommarens torka tog Per Frankelius upp ur ett framtidsperspektiv. Han efterlyste i första skedet 100 miljoner kr till ett projekt tillsammans med Saab, för att inledningsvis köpa in fyra flygplan, som både ska användas för brandbekämpning och bevattning av åkrar.

– Vi behöver bevattna och släcka bränder så vad väntar vi på?

Vädret är också ett centralt område för IBM, som köpt upp världens största vädertjänst. De har 3 000 egna sensorer i Sverige och tillsammans med allmänt tillgängliga väderdata kan IBM med sina enorma beräkningsresurser göra bättre prognoser än idag, särskilt intressanta för lantbruket.

Men framtidens lantbruk är inte bara teknik, människan är fortsatt viktig, påpekade alla tre föreläsande. Den påminnelsen gjorde även en av utställarna på mässan, som skrivit ”Utan bönder ingen mat” på ett av sina utställda redskap.

– Människor är överlägsna på kreativitet, tekniken är bättre på repetitiva och tråkiga uppgifter, sammanfattade Andreas Lundgren från IBM.

 

Publicerad
2018-10-25