Nytt från Elmia Lantbruk

Elmia Lantbruk lockade nästan 20 000 besökare.

När Helena Jonsson, lantbrukare och landshövding i Jönköpings län, invigde Elmia Lantbruk 2018, förklarade hon att det aldrig tidigare varit viktigare för näringen att mötas. Hon blev sannspådd. Elmia Lantbruk visade på rejäl framtidstro och lockade 19 803 besökare, cirka 2 000 fler än för två år sedan.

26 oktober 2018 Läs mer
Stort intresse för nya DeLaval VMS V300 som visades i drift för första gången på Elmia Lantbruk

DeLavals nya mjölkningsrobot VMS V300 visades för första gången i drift på Elmia Lantbruk.

– Intresset för den är stort, säger Eva Mårtensson på DeLaval.

26 oktober 2018 Läs mer
– Lantbrukarna borde får betalt för att det växer och binder kol, inte bara när de skördar, ansåg klimatexperten Pär Holmgren.

– Jord- och skogsbrukarna är de verkliga klimathjältarna.

Omdömet kom från den forne TV-meteorologen Pär Holmgren vid en föreläsning på Elmia Lantbruk.

26 oktober 2018 Läs mer
– Det är en tidsfråga innan det blir krav på kontinuerlig ammoniakmätning för äggproducenter, säger Richard Mijativ på Swedfarm som visade en sådan mätare på Elmia Lantbruk.

Arbetsmiljön är en av utmaningarna för svenska äggproducenter.

– Det är bara en tidsfråga innan det blir krav på kontinuerlig mätning av ammoniak i luften, säger Richard Mijatov på Swedfarmsom ställde ut på Elmia Lantbruk.

26 oktober 2018 Läs mer
– Knivarna är vändbara och arbetshöjden bekväm, är två fördelar som Anders Bengtsson lyfter fram med nya balpressen Pöttinger Impress 155 VC.

Den stora publikdragaren för Pöttinger på Elmia Lantbruk var den balpressen Impress 155 VC. Nyheten är att rotorn går åt andra hållet jämfört med andra pressar, åt samma håll som pickupen.

26 oktober 2018 Läs mer
Magnus Oscarsson (KD) målade upp en ljus framtid för svenskt jordbruk, men hade inga besked om när EU-ersättningarna betalas ut.

Torkan till trots, allt talar för att svenskt lantbruk har framtiden för sig.

– Från vänster till höger är vi överens om att självförsörjningsgraden av livsmedel måste öka, meddelade Magnus Oscarsson (KD), ledamot i riksdagens miljö- och jordbruksutskott på avslutningsdagen för Elmia Lantbruk.

26 oktober 2018 Läs mer
– Faderdjur av rasen hampshire betyder att svenskt griskött håller högre kvalitet, säger Maria Eriksson på HKScan.

Det finns fler skäl att köpa svensk mat än att värna svenskt lantbruk. Ett av dem är bättre griskött. HKScan slog ett slag för den svenska rasen hampshire på Elmia Lantbruk.

26 oktober 2018 Läs mer
Emma och Jan-Olof Gullberg flätar manen på en ardenner.

Hårfrisering för ardennerhästar. Det var ett oväntat inslag i uppvisningen med ardennerhästar på Elmia Lantbruk.

– Man flätar man och svans för att hästens linjer ska synas tydligare på utställning, förklarar Emma Gullberg som äger tre hästar som visades.

26 oktober 2018 Läs mer

På Elmia Wood förra året hade SMHI världspremiär för prognoser om bärighet i skogen. På årets Elmia Lantbruk var det smygpremiär för uppföljaren, prognoser för markpackning inom lantbruket.

– Responsen på mässan har varit bra, säger produktchefen Erik Ernerudh

26 oktober 2018 Läs mer
Tvättroboten för svinstallar som även fjäderföuppfödarna vill ha, här flankerad av Kristian Pedersen och Lars Thejl.

Danska Washpower visade för första gången i Sverige en tvättrobot för svinstallar på Elmia Lantbruk. Många var intresserade, även för att använda den till annat.

– Många har frågat om vi även har en robot för kycklingstallar, berättar exportchefen Lars Thejl.

26 oktober 2018 Läs mer
Bästa hondjur vid köttrasernas dag blev Elna av Gylteboda, ägd av Jan Nilsson i Vittaryd.

Mässans tyngsta tjur blev även Best i Show på Elmia Lantbruk.

– Han är 3,5 år och väger redan 1 360 kg, berättar Stefan Johansson som tillsammans med sambon Sofia Persson äger denne bjässe vid namn Ulster av Frönshult, med nuvarande hemadress Vitafall i Ljusdalshammar.

26 oktober 2018 Läs mer

Digitalisering och artificiell intelligens, det är två begrepp som surrar i luften vart än man vänder sig.

På Elmia Lantbruk rätades några av frågetecknen ut.

– Den viktigaste delen är kortare avstånd mellan producent och kund, förklarade Tomas Lagerberg från robottillverkaren ABB vid ett seminarium i ämnet.

25 oktober 2018 Läs mer
Med beröm godkänt blev omdömet om den lammbringa som kocken Sven Erik Larsson tillagade på scen under Elmia Lantbruk.

Alla har hört uppmaningen att använda djurets alla delar. Det är inte bara ekologiskt utan kan även bli gott, bevisade kocken Sven Erik Larsson under dagarna tre på Elmia Lantbruk.

25 oktober 2018 Läs mer
Erik Bäckström har trimmat sin spannmålsodling för minimal bränsleförbrukning, till lägsta kostnad och högsta avkastning.

Lantbrukaren Erik Bäckström har samma attityd till spannmålsodling som om det vore formel 1. Han har lyckats öka produktiviteten och avkastningen radikalt. På Elmia Lantbruk avslöjade han några av sina hemligheter.

25 oktober 2018 Läs mer
Judy i full färd med att valla löpankor.

Hur vallar man en skock löpankor? Bäst med en hund av rasen border collie, visade det sig på Elmia Lantbruk.

25 oktober 2018 Läs mer
Klart godkänt var betyget från Jacob Öberg för traktorsimlatorn.

Det finns hopp för lantbruket att hitta maskinförare. Om detta vittnade kön vid den traktorsimulator som Länsförsäkringar ställde ut och där besökare under realistiska förhållanden kunde prova på att hantera rundbalar.

25 oktober 2018 Läs mer
Alnarp Clearwater presenterade ett biologiskt reningsverk på Elmia Lantbruk. Från vänster Clara Hermansson, Ulf Fransson och Ulf Andersson.

Gödselhantering i all ära, men på landsbygden är människors motsvarighet ofta ett större problem. En lösning presenterades på Elmia Lantbruk, en anläggning som bryter ned avloppsslammet med hjälp av vattenväxter och mikroorganismer.

25 oktober 2018 Läs mer
Johannes och Johan Barnekow håller liv i gamla jordbruksredskap med nytillverkade reservdelar.

Gamla jordbruksredskap behöver inte skrotas för att det saknas reservdelar. På Elmia Lantbruk fanns de saknade delarna. Bakom nytillverkningen står Johan Barnekow, baron på Sinclairsholms gods utanför Hässleholm.

25 oktober 2018 Läs mer
Flygande demonstration av drönare, en framtida tjänstebransch på landsbygden.

Drönare är mer än ett hjälpmedel för lantbruket. Drönare kan utveckla tjänsteföretag som får unga teknikintresserade att stanna kvar på landsbygden.

25 oktober 2018 Läs mer
Från vänster Årets Djurskötare Carolin Wedemalm, Årets ungdomsstipendiat Linda Åhman och LRF:s ordförande Palle Borgström.

En av utmaningarna för jordbruket är hitta personal. Men det finns hopp, visar utmärkelsen Årets Djurskötare och Årets Ungdomsdiplom som delades ut första dagen på Elmia lantbruk.

24 oktober 2018 Läs mer
– Drönare är mer än flygfotografering, säger Peter Hoffmann, här med en drönare utrustad med laserscanner.

Drönare kan mycket mer än att fotografera.

Det var ett av budskapen på Elmia Lantbruk, där tekniken hade en egen avdelning, Drone Zone.

24 oktober 2018 Läs mer
– Svenskt lantbruk är en framtidsbransch när odlingssäsongen blir längre, ansåg meteorologen Pia Hultgren.

– Lantbrukare i Norden måste vara ett framtidsjobb.

SVT-meteorologen Pia Hultgren lättade upp stämningen rejält när den gångna sommarens torka diskuterades i en paneldebatt på Elmia Lantbruk.

24 oktober 2018 Läs mer
– På sju dagar blir 700 kg utsäde till 7 ton foder, berättar Anders Karlsson och Lisa Nilsson från Grow It som lanserade en världsunik foderkammare på Elmia Lantbruk.

En container som producerar lika mycket foder som 80 hektar åker. Den patenterade världsnyheten hade premiär på Elmia Lantbruk. Bakom innovationen står det nybildade företaget Grow In.

24 oktober 2018 Läs mer
Årets viktigaste mötesplats för Sveriges lantbruk invigdes med paneldebatt och digitalisering och framtid.

– Det är viktigare än någonsin att vi träffas så här. Aldrig tidigare har matproduktionen varit så viktig som idag.

Med de orden inledde Helena Jonsson, landshövding i Jönköpings län, årets stora samling för det svenska lantbruket, Elmia Lantbruk i Jönköping.

24 oktober 2018 Läs mer
Den här körspaken är en av nyheterna som John Deere presenterar på Elmia Lantbruk.

I flera år har John Deere hämtat information från sina maskiner över hela världen. Resultatet är enorma mängder data som gör det möjligt att förutsäga vad och när något kommer att gå sönder. Tjänsten heter Expert Alerts och belönas med guldmedalj i Elmia Lantbruk Innovation Award. 

18 oktober 2018 Läs mer
Claas Disco Move med ny hydraulisk upphängning.

På Elmia Lantbruk visar Claas för första gången i Sverige sin nya lastmaskin med hybridstyrning. En annan högintressant nyhet är det frontmonterade slåtteraggregatet Disco Move. 

18 oktober 2018 Läs mer
Avant presenterar världens första kompaktlastare med litiumjonbatterier på Elmia Lantbruk.

Svenska lantbrukare gillar den finska kompaktlastaren Avant så mycket att Nordfarm nyligen utsågs till världens största importör. På Elmia Lantbruk presenterar Nordfarm en nyhet som kan lyfta försäljningen ännu mer.  

18 oktober 2018 Läs mer
New Holland ordnar provkörning av traktor med sportbilsteknik på Elmia Lantbruk.

Alla med intresse för supersportbilar är bekanta med begreppet dubbelkopplingsväxellåda. Fördelen är att växlingarna går på millisekunder. Under Elmia Lantbruk erbjuder New Holland provkörning av traktor med sådan låda.  

16 oktober 2018 Läs mer

Sommarens torka har gjort att många lantbrukare fundera över framtiden. Ett alternativ är att ändra inriktning och satsa på en lokal marknad med egen förädling. Eldrimner är nationellt resurscentrum för mathantverk och finns på plats under Elmia Lantbruk. 

16 oktober 2018 Läs mer

Kan surgörning öka effekten av flytgödsel? Om så är fallet, vilka investeringar krävs och lönar det sig? Svar levereras vid ett seminarium 25 oktober på Elmia Lantbruk i Jönköping. 

16 oktober 2018 Läs mer
Med störtbåge och lägre hastighet förvandlas Unimog från lastbil till traktor.

Det handlar om lastbilen Mercedes-Benz Unimog som nu kommer som traktor och får köras på vanligt bilkörkort. Lastbilen visas på Elmia Lantbruk.
– Kravet på C-kort har gjort att många valt bort det här alternativet, säger Claes Fehling hos den svenska importören Swedmog.  

16 oktober 2018 Läs mer
Solceller är högintressanta för lantbruket, men även förenade med risker. På Elmia Lantbruk beskrivs båda sidorna av saken.

På senare år har solpaneler gått från enkla 12-voltsystem för husvagnar till storskalig elproduktion. Idag kan det handla om hundratals kilowatt.
Samtidigt blir säkerhetsfrågan högaktuell, särskilt inom lantbruket.
– Vi ser för många dåliga installationer, säger Tomas Ekman på Länsförsäkringar.

10 oktober 2018 Läs mer
Mats och Malin Fimmerstad från Dynami.

Dynami i Vara presenterar en ny sorts utvinning av solenergi på Elmia Lantbruk.
Den sammanfattar energitrenderna genom att samtidigt producera el, varmvatten och värma luft.
– Kalkylen blir mycket intressantare, säger vd Mats Fimmerstad.

10 oktober 2018 Läs mer

Det skrivs och diskuterats mycket om drönare.
Men vad är nyttan med dessa flygetyg i lantbruket?
Varje dag under Elmia Lantbruk blir det en halvtimmes föreläsning i ämnet.

03 oktober 2018 Läs mer
Ulf Nordbeck presenterar en robot som rensar ogräs på Smart Arena under Elmia Lantbruk.

Varför är ekologisk mat så dyr?
Frågan väcktes när Ulf Nordbeck var pappaledig.
På Elmia Lantbruk presenteras en del av lösningen, den autonoma ogräsroboten Ekobot.

03 oktober 2018 Läs mer
DeLavals nya foderrobot presenteras på Elmia Lantbruk. Den gör maten mer aptitlig för korna.

Det blir allt fler appar och robotar i ladugården.
Senaste tillskottet är DeLaval OptiDuo som är en ny typ av foderrobot.
Den är en av nyheterna som DeLaval visar på Elmia Lantbruk.

03 oktober 2018 Läs mer
Med störtbåge och lägre hastighet förvandlas Unimog från lastbil till traktor.

Det handlar om lastbilenMercedes-BenzUnimog som nu kommer som traktor och får köras på vanligt bilkörkort. Lastbilen visas på Elmia Lantbruk. 
– Kravet på C-kort har gjort att många valt bort det här alternativet, säger Claes Fehling hos den svenska importören Swedmog.03 oktober 2018 Läs mer
Pia Hultgren, meteorolog på SVT, är en av paneldeltagarna i programpunkten

Sommarens extrema torka har varit omskakande för Sveriges lantbrukare och frågorna inför framtiden är många. På Elmia Lantbruk diskuterar vi utmaningarna i den nyinsatta programpunkten ”I torkans spår – hur ska vi agera?” som arrangeras onsdagen den 24 oktober, klockan 12.00 på Stora scenen i Lobby Syd.

13 september 2018 Läs mer
Stor nyhet i dubbel bemärkelse på Elmia Lantbruk. Nya tröskan Massey Ferguson IDEAL 9T är från grunden nykonstruerad för hög tillgänglighet och kapacitet.

En grafitgrå skördetröska har på senare tid väckt uppmärksamhet.
Så stor som en tröska kan bli, med ny teknik som på samma gång sänker kostnaderna och höjer skördens kvalitet.

12 september 2018 Läs mer

Efter tre svenska mästerskap i Showmanship är Patrik Gustafsson den självklara favoriten på Elmia Lantbruk 24 – 26 oktober. Men själv känner han ingen press.

– Det viktiga är att vi är väl förberedda och gör bra ifrån oss, säger han.

Här kan du se hans bästa tips. 

02 juli 2018 Läs mer

På Elmia Lantbruk kommer kocken och föreläsaren Sven-Erik Larsson att stycka och tillaga lamm på scenen. Det som började som ett sökande efter mat av bra kvalitet för eget bruk är idag något mycket mer. På mässan kommer han ställa kopplingen mellan styckboden och köket i fokus.

25 juni 2018 Läs mer

Det brukar vara djuren som bedöms på Elmia Lantbruk. Till hösten är det även människornas tur, bland annat i ett nordiskt mästerskap i Showmanship. Över 300 djur kommer finnas på mässan, varav 170 mjölkkor. Programmet är nu klart för höstens visningar av mjölk- och köttboskap.

14 juni 2018 Läs mer
Logotyp Elmia Lantbruk Innovation Award

Ett fläktsystem, en balrivare och en utgödslingsrobot. Det är några av produkterna som tagit sig vidare till nomineringsrundan i Elmia Lantbruk Innovation Award, utmärkelsen som sätter fokus på nyskapande innovationer för lantbruket.

01 juni 2018 Läs mer

Grisproducenten Charlotte Önnestedt beskriver utmaningarna för juryn i arbetet med Elmia Lantbruk Innovation Award. I början av juni får vi veta vilka bidrag juryn har nominerat för vidare bedömning.

25 april 2018 Läs mer
Mikael Gilbertsson, forskare på RISE, väljer tillsammans med ELmia ut det du får se på Smart Arena.

Räcker maten när jorden om 30 år passerar tio miljarder invånare? En viktig del av lösningen är ett smartare lantbruk och det är också temat för Elmia Lantbruk 24-26 oktober. 

10 april 2018 Läs mer

Nu har startskottet gått för tävlingen Maltkornsmästaren.

27 februari 2018 Läs mer

Hallå Admir Besic, säljare på Elmia Lantbruk. Hur ser det ut i hallarna inför Elmia Lantbruk?

14 februari 2018 Läs mer
Lina Ragnarsson

I höst är mjölkdjuren tillbaka igen på Elmia Lantbruk. Runt 250 nötkreatur kommer att inta hallarna för de stora riksutställningarna för avelsdjur inom kött och mjölk – ett riktigt skyltfönster för den svenska aveln.

01 februari 2018 Läs mer

Nu har du chans att visa möjligheterna med drönare på hela Sveriges lantbruksmässa! Elmia erbjuder plats i fokusområdet Drone Zone. 

24 januari 2018 Läs mer