Nytt från Elmia Lantbruk

Den här körspaken är en av nyheterna som John Deere presenterar på Elmia Lantbruk.

I flera år har John Deere hämtat information från sina maskiner över hela världen. Resultatet är enorma mängder data som gör det möjligt att förutsäga vad och när något kommer att gå sönder. Tjänsten heter Expert Alerts och belönas med guldmedalj i Elmia Lantbruk Innovation Award. 

18 oktober 2018 Läs mer
Claas Disco Move med ny hydraulisk upphängning.

På Elmia Lantbruk visar Claas för första gången i Sverige sin nya lastmaskin med hybridstyrning. En annan högintressant nyhet är det frontmonterade slåtteraggregatet Disco Move. 

18 oktober 2018 Läs mer
Avant presenterar världens första kompaktlastare med litiumjonbatterier på Elmia Lantbruk.

Svenska lantbrukare gillar den finska kompaktlastaren Avant så mycket att Nordfarm nyligen utsågs till världens största importör. På Elmia Lantbruk presenterar Nordfarm en nyhet som kan lyfta försäljningen ännu mer.  

18 oktober 2018 Läs mer
New Holland ordnar provkörning av traktor med sportbilsteknik på Elmia Lantbruk.

Alla med intresse för supersportbilar är bekanta med begreppet dubbelkopplingsväxellåda. Fördelen är att växlingarna går på millisekunder. Under Elmia Lantbruk erbjuder New Holland provkörning av traktor med sådan låda.  

16 oktober 2018 Läs mer

Sommarens torka har gjort att många lantbrukare fundera över framtiden. Ett alternativ är att ändra inriktning och satsa på en lokal marknad med egen förädling. Eldrimner är nationellt resurscentrum för mathantverk och finns på plats under Elmia Lantbruk. 

16 oktober 2018 Läs mer

Kan surgörning öka effekten av flytgödsel? Om så är fallet, vilka investeringar krävs och lönar det sig? Svar levereras vid ett seminarium 25 oktober på Elmia Lantbruk i Jönköping. 

16 oktober 2018 Läs mer
Med störtbåge och lägre hastighet förvandlas Unimog från lastbil till traktor.

Det handlar om lastbilen Mercedes-Benz Unimog som nu kommer som traktor och får köras på vanligt bilkörkort. Lastbilen visas på Elmia Lantbruk.
– Kravet på C-kort har gjort att många valt bort det här alternativet, säger Claes Fehling hos den svenska importören Swedmog.  

16 oktober 2018 Läs mer
Solceller är högintressanta för lantbruket, men även förenade med risker. På Elmia Lantbruk beskrivs båda sidorna av saken.

På senare år har solpaneler gått från enkla 12-voltsystem för husvagnar till storskalig elproduktion. Idag kan det handla om hundratals kilowatt.
Samtidigt blir säkerhetsfrågan högaktuell, särskilt inom lantbruket.
– Vi ser för många dåliga installationer, säger Tomas Ekman på Länsförsäkringar.

10 oktober 2018 Läs mer
Mats och Malin Fimmerstad från Dynami.

Dynami i Vara presenterar en ny sorts utvinning av solenergi på Elmia Lantbruk.
Den sammanfattar energitrenderna genom att samtidigt producera el, varmvatten och värma luft.
– Kalkylen blir mycket intressantare, säger vd Mats Fimmerstad.

10 oktober 2018 Läs mer

Det skrivs och diskuterats mycket om drönare.
Men vad är nyttan med dessa flygetyg i lantbruket?
Varje dag under Elmia Lantbruk blir det en halvtimmes föreläsning i ämnet.

03 oktober 2018 Läs mer
Ulf Nordbeck presenterar en robot som rensar ogräs på Smart Arena under Elmia Lantbruk.

Varför är ekologisk mat så dyr?
Frågan väcktes när Ulf Nordbeck var pappaledig.
På Elmia Lantbruk presenteras en del av lösningen, den autonoma ogräsroboten Ekobot.

03 oktober 2018 Läs mer
DeLavals nya foderrobot presenteras på Elmia Lantbruk. Den gör maten mer aptitlig för korna.

Det blir allt fler appar och robotar i ladugården.
Senaste tillskottet är DeLaval OptiDuo som är en ny typ av foderrobot.
Den är en av nyheterna som DeLaval visar på Elmia Lantbruk.

03 oktober 2018 Läs mer
Med störtbåge och lägre hastighet förvandlas Unimog från lastbil till traktor.

Det handlar om lastbilenMercedes-BenzUnimog som nu kommer som traktor och får köras på vanligt bilkörkort. Lastbilen visas på Elmia Lantbruk. 
– Kravet på C-kort har gjort att många valt bort det här alternativet, säger Claes Fehling hos den svenska importören Swedmog.03 oktober 2018 Läs mer
Pia Hultgren, meteorolog på SVT, är en av paneldeltagarna i programpunkten

Sommarens extrema torka har varit omskakande för Sveriges lantbrukare och frågorna inför framtiden är många. På Elmia Lantbruk diskuterar vi utmaningarna i den nyinsatta programpunkten ”I torkans spår – hur ska vi agera?” som arrangeras onsdagen den 24 oktober, klockan 12.00 på Stora scenen i Lobby Syd.

13 september 2018 Läs mer
Stor nyhet i dubbel bemärkelse på Elmia Lantbruk. Nya tröskan Massey Ferguson IDEAL 9T är från grunden nykonstruerad för hög tillgänglighet och kapacitet.

En grafitgrå skördetröska har på senare tid väckt uppmärksamhet.
Så stor som en tröska kan bli, med ny teknik som på samma gång sänker kostnaderna och höjer skördens kvalitet.

12 september 2018 Läs mer

Efter tre svenska mästerskap i Showmanship är Patrik Gustafsson den självklara favoriten på Elmia Lantbruk 24 – 26 oktober. Men själv känner han ingen press.

– Det viktiga är att vi är väl förberedda och gör bra ifrån oss, säger han.

Här kan du se hans bästa tips. 

02 juli 2018 Läs mer

På Elmia Lantbruk kommer kocken och föreläsaren Sven-Erik Larsson att stycka och tillaga lamm på scenen. Det som började som ett sökande efter mat av bra kvalitet för eget bruk är idag något mycket mer. På mässan kommer han ställa kopplingen mellan styckboden och köket i fokus.

25 juni 2018 Läs mer

Det brukar vara djuren som bedöms på Elmia Lantbruk. Till hösten är det även människornas tur, bland annat i ett nordiskt mästerskap i Showmanship. Över 300 djur kommer finnas på mässan, varav 170 mjölkkor. Programmet är nu klart för höstens visningar av mjölk- och köttboskap.

14 juni 2018 Läs mer
Logotyp Elmia Lantbruk Innovation Award

Ett fläktsystem, en balrivare och en utgödslingsrobot. Det är några av produkterna som tagit sig vidare till nomineringsrundan i Elmia Lantbruk Innovation Award, utmärkelsen som sätter fokus på nyskapande innovationer för lantbruket.

01 juni 2018 Läs mer

Grisproducenten Charlotte Önnestedt beskriver utmaningarna för juryn i arbetet med Elmia Lantbruk Innovation Award. I början av juni får vi veta vilka bidrag juryn har nominerat för vidare bedömning.

25 april 2018 Läs mer
Mikael Gilbertsson, forskare på RISE, väljer tillsammans med ELmia ut det du får se på Smart Arena.

Räcker maten när jorden om 30 år passerar tio miljarder invånare? En viktig del av lösningen är ett smartare lantbruk och det är också temat för Elmia Lantbruk 24-26 oktober. 

10 april 2018 Läs mer

Nu har startskottet gått för tävlingen Maltkornsmästaren.

27 februari 2018 Läs mer

Hallå Admir Besic, säljare på Elmia Lantbruk. Hur ser det ut i hallarna inför Elmia Lantbruk?

14 februari 2018 Läs mer
Lina Ragnarsson

I höst är mjölkdjuren tillbaka igen på Elmia Lantbruk. Runt 250 nötkreatur kommer att inta hallarna för de stora riksutställningarna för avelsdjur inom kött och mjölk – ett riktigt skyltfönster för den svenska aveln.

01 februari 2018 Läs mer

Nu har du chans att visa möjligheterna med drönare på hela Sveriges lantbruksmässa! Elmia erbjuder plats i fokusområdet Drone Zone. 

24 januari 2018 Läs mer

Framtiden för svenskt lantbruk drivs av goda idéer och smarta innovationer. Elmia Lantbruk delar i samband med varje mässa ut det prestigefyllda priset Elmia Lantbruk Innovation Award, en utmärkelse med syftet att lyfta ny och innovativ teknik inom lantbruket. Nu är det dags att anmäla nya bidrag – var finns nästa vinnande innovationer?

12 december 2017 Läs mer

Ungdomen tror på framtiden för svenskt lantbruk, trots den rådande situationen för näringen. Det visar en undersökning bland elever vid landets naturbruksgymnasier som besökte mässan Elmia Lantbruk i mitten av oktober. Över 73 procent av 529 deltagare i enkäten svarade att de kommer att arbeta med lantbruk. 

10 november 2016 Läs mer
Annonser: