Uddeholm presenterar nyheter på Elmia 3D

Hög hårdhet, utmärkt korrosionsbeständighet och mycket god polerbarhet. Nya Uddeholm AM Corrax är särskilt anpassat för avancerad verktygstillverkning. Uddeholms senaste material presenteras under Elmia 3D.

De senaste åren har Uddeholm, som är en del av den österrikiska stålkoncernen voestalpine, gjort stora investeringar inom additiv tillverkning. Under våren står en ny pulveranläggning klar i Hagfors och i slutet av förra året lanserades Uddeholm AM Corrax, ett stålpulver speciellt framtaget för verktygstillverkning via additiv tillverkning.

– Vi har valt att satsa på hela värdekedjan inom 3D-printing – från tillverkning av själva stålet till materialval, simuleringar och färdiga komponenter, säger Anton Alveflo, ansvarig för additiv tillverkning på voestalpine High Performance Metals Sweden, Uddeholms säljbolag i Sverige.

Det nya materialet har en mycket god polerbarhet och passar i utmanande verktygsapplikationer som kräver högglansiga ytor. Materialets höga korrosionsbeständighet lämpar sig för tillverkning av komplicerade kylkanaler och minskar risken för oxidlager som kan leda till korrosionssprickor och reducerad kyleffekt.

– Hög korrosionsbeständighet kan vara extra viktigt vid additivt tillverkade verktyg, då tillverkningsmetoden möjliggör väldigt komplexa geometrier och kylkanaler som sedan är svåra att skydda från korrosion, säger Anton Alveflo.

Additiv tillverkning uppkom för ungefär 30 år sedan och industrin har under denna tid fokuserat på att utveckla processen. Uddeholm vill nu ta tillverkningsmetoden till nästa steg genom att fokusera på materialet.

– Här har vi samma målsättning som alltid, vi strävar efter att hålla en hög och jämn kvalitet på materialet men också att leverera produkter med rätt egenskaper för rätt applikationsområde. På Elmia 3D vill vi presentera Uddeholms senaste tillägg, additiv tillverkning, och hur vi kan stötta våra kunder inom detta område.

Publicerad
2018-03-08
Bilder
Anton Alveflo, ansvarig för additiv tillverkning på voestalpine High Performance Metals Sweden, Uddeholms säljbolag i Sverige.
Anton Alveflo, ansvarig för additiv tillverkning på voestalpine High Performance Metals Sweden, Uddeholms säljbolag i Sverige.