Ny 3D-teknik ger unika möjligheter

3DVerkstan vill ta ännu ett kliv närmare tillverkningsindustrin. Ett steg på vägen är att ställa ut på Elmia 3D. I montern presenteras bland annat en unik teknik för fiberförstärkta utskrifter plus nya produkter.

Precis som de flesta företag inom i 3D-branschen är 3DVerkstan ett ungt företag. Verksamheten startade 2013 och i dag är företaget specialiserat på professionella och industriella desktopbaserade 3D-skrivare. Under våren har 3DVerkstan dessutom blivit återförsäljare för den amerikanska 3D-skrivartillverkaren Markforged.
– De har en egenutvecklad skrivarteknik med fiberförstärkta utskrifter i exempelvis kol- eller glasfiber. Tekniken är väldigt intressant för industrin eftersom det i många fall går att ersätta traditionellt tillverkade komponenter i aluminium, med likvärdiga, eller i vissa fall även bättre, egenskaper. Vinsten för kunden är lägre vikt, lägre kostnad och kortare ledtid, säger Mattias Kristiansson, marknadschef på 3DVerkstan. 

Förutom nyheten med fiberförstärkta utskrifter lanserar 3DVerkstan även en ny produkt under Elmia 3D. Men vad det handlar om är hemligt fram till mässan. Däremot är det ingen hemlighet att det kommer att bli en hel del materialfokus i montern.
– Det händer mycket på materialsidan och utvecklingen går extremt snabbt, i synnerhet vad gäller funktionella material. Bland annat när det handlar om kompositmaterial, vilket jag är övertygad om att industrin kommer att uppskatta. Materialsidan har verkligen blivit bättre och både materialtillverkare och 3D-skrivartillverkare satsar mycket för att tillgodose de behov som finns inom industrin, säger Mattias Kristiansson.

Varför ställer ni ut på Elmia 3D?
– Elmia 3D är en mässa mitt bland andra mässor för industrin. Att ställa ut i den kontexten är ytterst relevant för oss eftersom vi rör oss strategiskt mot industriell tillverkning. Här visas lösningar och kunskaper som vi också erbjuder våra kunder, så det är väl synkat. 

Publicerad
2018-03-23
Bilder
3DVerkstan ser Elmia 3D som ett utmärkt tillfälle att närma sig tillverkningsindustrin.
3DVerkstan ser Elmia 3D som ett utmärkt tillfälle att närma sig tillverkningsindustrin.