Äldre 20 mars 2012

Ny teknik skapar bättre liv för äldre

Är det robotar som matar de äldre på framtidens seniorboenden? Kommer segwayen att ersätta rullatorn? Och kan internet få äldre att leva ett sundare liv? Den nya tekniken öppnar nya möjligheter för äldres livsvillkor. På Elmia Äldre den 21–23 mars diskuteras och demonstreras hur.

Om trettio år beräknas en fjärdedel av Sveriges befolkning vara över 65 år. Deras krav på livskvalitet kommer definitivt att skilja sig från tidigare generationers. Forskning och teknikutveckling gör det samtidigt möjligt för äldre att leva på ett helt nytt sätt än tidigare. Hur och på vilket sätt visas på Elmia Äldre som pågår den 21–23 mars i Jönköping. Här samlas svenska och internationella forskare, föreläsare och experter för att dela med sig av sina rön. På plats finns också äldreminister Maria Larsson.

Här presenteras bland annat en forskningsstudie om hur äldre ser på trygghetslarm och lås på boenden. Är det integritetskränkande – eller skapar det trygghet? En annan studie handlar om demens och visar att personalens bemötande på demenssjuka påverkar deras hälsa och livskvalitet.

      Elmia Äldre har utvecklats till ett av branschens absolut viktigaste forum. Det är här som framtidens äldrefrågor diskuteras och utformas, samtidigt som Elmia Äldre ger en bra lägesorientering om var vi står idag, förklarar Jörgen Nyström, projektledare.

Matens betydelse för hälsan är en fråga som berör alla åldrar. Många äldre har dock fått erfara att maten är både smaklös och serveras under oacceptabla förhållanden. Under mässan pratar kocken Leif Mannerström om vikten av att äta bra och omväxlande mat hela livet. Sjukdomar och åldrande gör oss sårbara, och då gäller det att få i sig mat man gillar och som ger energi. Mannerström kommer också att laga mat på mässgolvet. Dessutom presenterar Sveriges Pensionärsförbund (SPF) en helt ny rapport om hur det är ställt med maten på landets äldreboenden.

På mässan visas de allra senaste produkterna som är framtagna för att underlätta livet som äldre. Här ses exempelvis en terränggående eldriven fyrhjuling som gör att människor som har svårt att gå kan ta sig ut i naturen. Här demonstreras Bestic, en ätrobot för personer med försvagad funktion i armar och händer som gör det möjligt att ändå äta för egen hand.

      Det finns ett stort intresse bland såväl anhöriga som äldre för att ta reda på vilka möjligheter som finns. Därför öppnar vi för första gången upp mässan för allmänheten. De två första dagarna är vikt åt branschfolk, medan den tredje dagen är öppen för alla, berättar Jörgen Nyström.

Mer om mässan, programinnehåll och föreläsare finns att läsa på www.elmia.se/aldre. Ackreditera dig här http://www.elmia.se/sv/aldre/For-press/Pressackreditering/

Pressprogram onsdag 21 mars

10.45-11.00    Elmia Äldre invigs av barn- och äldreminister Maria Larsson
Plats: Hammarskjöldsalen.
11.30-12.00 ”Vad är det egentligen för mat som serveras våra äldre
Sveriges Pensionärsförbund, SPF, redovisar en färsk undersökning där Matpatrullen har besökt och betygsatt den mat som serveras på ett antal äldreboenden. Under presskonferensen presenteras resultaten av undersökningen och kommenteras av kocken Leif Mannerström.
Plats: Scenen i Mässhallen
12.00 Presslunch med möjlighet att ställa frågor. Anmäl dig på vår hemsida  http://www.elmia.se/sv/aldre/For-press/ eller tfn 036-15 23 41
Plats: Gourmet Grill, Entre 4, Lobby Nord.

Lläs mer på www.elmia.se/aldre


Mustafa Can, öppningsföreläsare på Elmia Äldre 21 mars, kl 09.45-10.45. Talar om "Att åldras i främmande land" Foto: Talarforum
Mustafa Can, öppningsföreläsare på Elmia Äldre 21 mars, kl 09.45-10.45. Talar om "Att åldras i främmande land"

"När horisonten flyttar sig" talar Bodil Jönsson om på Allmänhetens Dag den 23 mars, kl 10.00-10.45  Foto: Håkan E Bengtsson
"När horisonten flyttar sig" talar Bodil Jönsson om på Allmänhetens Dag den 23 mars, kl 10.00-10.45

Maria Larsson inviger Elmia Äldre den 21 mars. Deltar även i presskonferens med SPF och Leif Mannerström kl 11.30 på mässan.
Maria Larsson inviger Elmia Äldre den 21 mars. Deltar även i presskonferens med SPF och Leif Mannerström kl 11.30 på mässan.

Elmia Äldre 21-23 mars "Jag vill känna att jag lever"
Elmia Äldre 21-23 mars "Jag vill känna att jag lever"

Elmia Äldre logga
Elmia Äldre logga

 wkr0001.pdf