Miljövänlig sopsortering med färg

Automatisk sopsortering genom optisk färgavläsning av soppåsar är en revolutionerande nyhet som spar både tid och miljö. SpiralTrans AB i Leksand har utvecklat och tillverkat Bagtronic, som premiärvisas i Sverige på Elmia Avfall & Återvinning. 

– Vi har byggt tre anläggningar i Frankrike hittills och har också fått vår första svenska order, en leverans som ska vara klar i slutet av detta år, säger Peter Nyström, sales & project manager på SpiralTrans AB.

Kalmarsundsregionens Renhållare, KSRR, blir först i Sverige med en optisk sorteringsanläggning från SpiralTrans för kommunerna Kalmar, Mörbylånga, Torsås och Nybro, som i vinter börjar sopsortera på ett helt nytt och effektivt sätt – med smarta färgglada soppåsar.

Med Bagtronic börjar sorteringen precis som i dag i hushållen med olika avfallspåsar, påsar i olika färger för varje material som ska sorteras. Men i soprummet kan sedan alla påsar läggas i samma container och de kan också göra sällskap i samma bil till sorteringsanläggningen. Där gör spiraltransportören och den optiska kameran jobbet och sorterar påsarna efter sina färger i rätt fack och fraktion. Matavfall, plast, papper, metall – allt efter behov och önskemål från kommun och renhållningsbolag.

– Det innebär att man kan spara in mycket på transporter. Man behöver bara ett slags fordon, inte olika specialfordon för olika avfall, och bilarna kan fyllas helt med alla de olika påsarna, så det blir både väldigt effektiva och miljövänliga transporter, säger Peter Nyström.

Varje linje i sorteringsanläggningen har en kapacitet på mellan 7 000 och 10 000 ton per år och det är enkelt att bygga ut anläggningen om kapaciteten ökar, både om man vill ha fler fraktioner eller behöver installera fler spiraltransportörer.

SpiralTrans AB är totalentreprenör på sin patenterade sorteringsanläggning Bagtronic. Företaget utvecklar, tillverkar och säljer ett flertal produkter som liksom Bagtronic bygger på teknik med spiraltransportörer, axellösa transportspiraler som med sin unika konstruktion minimerar både spill och luktspridning. SpiralTrans finns representerat även i Frankrike, Tyskland och Kanada genom egna försäljningskontor och samägda bolag.

På Elmia Avfall & Återvinning kommer SpiralTrans även att presentera sin patenterade maskin Orgasep, som utvecklats för att sortera ut plast och olika sorters förpackningsmaterial som hamnat i matavfallet. Även här har roterande delar en huvudroll och driver effektivt materialet framåt och genom en sikt.

– Det är en produkt som enkelt kan kopplas till befintliga anläggningar om man har problem med plast som hamnar i matavfallet, till exempel rester av plastpåsar och matförpackningar, säger Peter Nyström.

Att vara med på Elmia Avfall & Återvinning blir perfekt för att nu göra sig mer kända även på den svenska marknaden.

– Det blir ju vår premiärvisning i Sverige nu för Bagtronic, så det ska bli jättekul. Det blir roligt att träffa presumtiva kunder som får se den här fina anläggningen och fundera över hur de ska investera för att kunna förbättra sin avfallshantering på ett kostnadseffektivt sätt, avslutar Peter Nyström.

Publicerad
2014-06-17
Bilder
Alla soppåsar med olika slags avfall kan samåka till den optiska sorteringsanläggningen BagTronic.  FOTO: SpiralTrans AB.
Alla soppåsar med olika slags avfall kan samåka till den optiska sorteringsanläggningen BagTronic. FOTO: SpiralTrans AB.
Den optiska färgavläsningskameran i sorteringsanläggningen BagTronic ser till att avfallspåsarna hamnar rätt. FOTO: SpiralTrans AB.
Den optiska färgavläsningskameran i sorteringsanläggningen BagTronic ser till att avfallspåsarna hamnar rätt. FOTO: SpiralTrans AB.