Klicka här för att läsa detta mejl på webben

Grimme Skandinavien. Foto: Anna Hållams

Positiva toner på odlarnas egen branschmässa

Trots ett relativt dåligt år för odlarna spirade och grodde framtidstron på den nordiska branschmässan Elmia Odla. Flera av utställarna betonade vikten av att ha ett eget forum för att träffas och prata om framtidens förutsättningar, se på nya maskiner och produkter och göra affärer.

– Det här är den enda mässan vi har i Sverige som riktar sig mot odlare och det är viktigt att ha en sådan samlingspunkt. Därför är mässan bra, allt är samlat här på ett ställe, säger Andreas Agardh, projektingenjör på EMVE i Sweden AB, med rötterna i Åstorp.

Läs hela slutreleasen här.


Ola Rosenquist står framför deras nya XE-modell.

Så kan du uppnå 30 % skördeökning

Rosenqvists Irrigation spår en ljus framtid då det finns stor potential i bevattningsmaskiner.
– Med hjälp av rätt bevattning kan du uppnå 20-30% skördeökning, säger Ola Rosenquist, försäljningschef på Rosenqvists Irrigation.

Svenska bönder kämpar ständigt för ökad lönsamhet i sina lantbruk och för att uppnå det är bevattning en viktig del, menar Ola Rosenquist.
 – Vi måste bli mer effektiva i Sverige. Utomlands har man redan insett sambandet mellan bevattning och ökad lönsamhet. Vi tror att marknaden kommer fördubblas för oss och vi har börjat satsa mer och mer på export, säger Ola Rosenquist.

Läs mer om hur du kan uppnå 30 % skördeökning.


– SE- 260 UB är i stort sett självtänkande, säger Heine Hylleberg.

Grimmes prisade potatisupptagare kör baklänges

Den tvåradiga potatisupptagaren SE- 260 UB med speedtronic reningssystem från Grimme Skandinavien har den unika fördelen att den kan köras baklänges, något som ingen annan maskin på marknaden klarar av.
– Maskinen vann guldmedaljen på Agritechnica i Hannover, berättar Heine Hylleberg.

Maskinens kompakta konstruktion och låga vikt på 9,2 ton gör det möjligt att vända smidigt samtidigt som marken skonas.
– Det är viktigt att maskinen jobbar skonsamt med potatisen, annars blir den ful och därmed svårsåld i butik. Konsumenterna är kräsna och vill ha fin potatis, menar han.

Läs mer om Grimmes prisade potatisupptagare.


”Ditt val av gödselmedel spelar stor roll för klimatet”

– Här ser man tydligt skillnaden i utsläpp mellan gödsel från Yara respektive gödsel från Ryssland, säger Inger Hyltén-Cavallius om rören på disken.

Yara ser som sin viktigaste uppgift att informera odlarna på mässan om hur man ska använda växtnäring på bästa sätt.
– Växtnäring har stor betydelse för plantornas kvalitet, säger Inger Hyltén-Cavallius, agronom och marknadskommunikatör på Yara. 

Yara säljer växtnäringsprodukter för potatis och grönsaker och har en marknadsandel på 60-65% i Sverige. Just nu är det mycket fokus på kalcium då kunskapen inte är så hög i Sverige ännu. Kalcium har stor betydelse för kvalitet och lagringsegenskaper för plantorna, dessutom stärker det cellväggarna och plantan blir tåligare mot stress och sjukdomar.

Läs mer om hur man använder växtnäring på bästa sätt.

Avsluta prenumeration