Klicka här för att läsa detta mejl på webben

Elmia Lantbruk Djur & Inomgård 2015

Margaretha Dalberg, rådgivare

Framtidens protein odlas redan i Sverige

Vall, spannmål och ökad kompetens är några av framtidens källor till protein.
Enligt rådgivaren Margareta Dahlberg är det en del av lösningen för att Sverige ska bli självförsörjande på protein för kött- och mjölkproduktion.

Produktion av foder är ett viktigt tema vid höstens lantbruksmässa på Elmia i Jönköping. Idag importeras en stor del av vad det svenska lantbruket behöver av högvärdigt protein i form av soja och palmkärna.
– Bland mina kunder finns flera ekogårdar som är näst intill självförsörjande på protein, säger Margareta Dahlberg, rådgivare med utgångspunkt från östgötaslätten.

Läs mer om framtidens protein

 


Rostern från Mosegård

Nominerad innovation sänker kostnaderna för proteinfoder

Rostad åkerböna, kallpressad linfrökaka och lupin.
Är det så framtidens meny kommer att se ut för svenska mjölkkor?
– Egen produktion av proteinfoder kan ersätta soja och palmkärna, säger Per Stensson på Mosegården, nominerad till Elmia Lantbruk Innovation Award 2015.

Innovationen är en anläggning för lokal tillverkning av proteinfoder. Själva apparaten är en tio meter lång, uppvärmd skruv. Med noggrann reglering optimeras fodrets egenskaper så att protein frigörs på rätt ställe i kons mage.

Läs mer om lokal tillverkning av proteinfoder

 


 

Logotyp Svenska Foder

Anpassat foder är den stora trenden

Det finns inte ett framtidsfoder. Det finns många.

– Vi ser en allt större diversifiering beroende på olika förutsättningar på gårdarna och olika inriktningar, säger Lars Hermansson, foderchef på Svenska Foder. 

Den pågående debatten om foder i lantbruket har kommit att handla om importerat protein till främst mjölk och nötkött. Foderfrågan är inte alls lika het vid uppfödning av svin och fjäderfä, där det mer handlar om djurens välfärd.

Läs mer om anpassat foder


 

Avsluta prenumeration